SABRANA DJELA AMIR GROSS KABIRIJA – Istraživanje “Pandorine kutije” 4.dio – Puca mu i savez sa Čovićem!?

PRO Oglas

Portal OTPOR.Media godinama je javnosti prezentirao i upozoravao kroz naše brojne istraživačke radove, i gdje smo otvorili “Pandorinu kutiju” razotkrivši sav kriminal koji se “uvukao straga” u Aluminij Mostar, a sve članke možete pronaći na link stranici: SLUČAJ: Amir Gross Kabiri

Kako se više nije moglo šutjeti i skrivati tog “biznismena” koji iz dana u dan sve više medijske stupce puni nekim drugim svojim “biznisom” i izlazi na vidjelo tko je on u stvari, portal Raport.ba donosi novi dio “sabranih djela” kontroverznog Amir Gross Kabirija…

Proteklih dana Raport je u serijalu priča objavio istraživanje o liku, (ne)djelu i sumnjivim poslovima, Amira Gross Kabirija, kontroverznog Izraelca koji je za male novce zagospodario nekadašnjim bh. gigantom Aluminijem dd u Mostaru.

Podsjećamo, bivši saziv Vlade FBiH na čelu s Fadilom Novalićem, te Skupština društva Aluminij Mostar, u travnju 2020. godine dali su suglasnost na ugovor s Kabirijem prema kojem ovaj navodni biznismen ima pravo da iznajmljuje i koristi najvažnije pogone i drugu imovinu Aluminija dd u narednih 30 godina i sve to po ukupnoj cijeni koja je “zacementirana” ugovorom i ne može ni za tri desetljeća biti veća od 75 tisuća KM. Trenutno Kabiri plaća najam za Aluminij u iznosu između 30 i 40 tisuća KM, jer se imovina koju koristi s godinama povećava, ali sve detalje ugovora smo i razjasnili u prethodnim tekstovima.

Danas Raport donosi istraživanje koje se odnosi na obmanu javnosti u vezi s osnivanjem Privredne komore države Izrael, koju je ne samo Kabiri, nego i neke druge federalne institucije, pokušao u javnosti perfidno predstaviti kao izraelsku državnu instituciju, a što implicira i naziv.

Čak je navođeno kako je u Mostaru otvoren “glavni ured” navodne komore, a bilo je najava ureda te navodne komore i u Banjoj Luci. Kabiri je u rujnu prošle godine ovako govorio o novootvorenoj komori:

“Privredna komora Države Izrael u Bosni i Hercegovini služit će kao most između ekonomija dva naroda. Naš cilj je stvoriti snažne temelje za izraelska ulaganja u područja obnovljive energije, poljoprivrednih tehnologija, proizvodnje i visoke tehnologije. Inovativnost, kreativnost i odlučnost pozicionirali su Izrael na čelo vodeće globalne ekonomije i nacije u razvoju, usprkos suočavanju s brojnim izazovima. Ove vrijednosti i osobine nalaze se i u BiH, a jedan od ciljeva Komore je da ih uzdigne i promovira, čime ćemo uspostaviti čvrste temelje za buduću suradnju temeljenu na razmjeni znanja, trgovini, investicijama i zajedničkim vrijednostima“, navodili su mediji da je rekao Amir Gros Kabiri, “predsjednik Privredne komore Izraela u BiH”, a iz ove izjave je vidljivo da se nigdje ne pojašnjava da je riječ o udruženju građana registriranom u BiH.

To je Raportu potvrđeno i u Ministarstvu pravde BiH koje registrira udruženja i fondacije u BiH, te vodi registar tih udruženja. Prema odgovoru iz Ministarstva “Privredna komora države Izrael” je udruženje koje je osnovano u svibnju prošle godine i nije nikakva državna komora Izraela, jer Ministarstvo pravde BiH nema ni nadležnost da registrira privredne komore stranih zemalja.

“Uvidom u stanje službene evidencije, koja se sukladno Zakonu o upravnom postupku i Zakonu o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine vodi u ovom Ministarstvu, utvrđeno je da je Udruženje ‘Privredna komora države Izrael u BiH’, sa sjedištem u Mostaru, ulica Baćevići bb, upisano u Registar udruženja, pod registarskim brojem RU-2612, Knjiga I Registra, dana 31.05.2022. godine. Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine nije nadležno za registraciju podružnica privrednih komora stranih zemalja u Bosni i Hercegovini“, naveli su za Raport iz Ministarstva pravde BiH.

Raport je i u Vanjskotrgovinskoj komori BiH koja je osnovana shodno Zakonu o VTKBiH, usvojenom u Parlamentu BiH usmjerena na razvoj i unapređenje ekonomskih odnosa BH privrede sa inozemstvom, uključujući i partnerski odnos i zastupanje interesa članova kod nadležnih organa Bosne i Hercegovine i odgovarajućih asocijacija u inozemstvu, provjerio da li imaju suradnju s udruženjem “Privredna komora države Izrael”, te ukoliko imaju u čemu se ogleda ta suradnja i kakve je rezultate polučila?

“Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH nema potpisan sporazum i do sada nije imala nikakvu suradnju s ‘Gospodarskom komorom Države Izrael’ u Mostaru, niti imamo informaciju gdje je registrirana”, naveli su za Raport iz VTKBiH.

Također, u Vanjskotrgovinskoj komori BiH provjerili smo da li oni imaju suradnju sa službenom izraelskom privrednom komorom.

“S komorskim sistemom Države Izrael surađujemo kroz Eurokomoru, koja predstavlja više od 20 milijuna kompanija, kroz 45 članova i europsku mrežu od 1.700 regionalnih i lokalnih komora. Predsjednik VTK/STK BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković član je Upravnog odbora Eurokomore i jedan od članova Odbora Eurokomore za nerezidentne zemlje u koju spada i Izrael. Na tim redovitim sastancima, koji se godišnje održavaju dva puta, susrećemo i naše kolege iz Izraela, s kojima imamo odličnu suradnju. Dodatno, imamo potpisan Sporazum o uzajamnoj pomoći s IEICI-Israel export and international cooperation institute”, naveli su iz VTK-e BiH za Raport.

Iz ovih odgovora VTKBiH jasno je da oni nemaju niti kontakt niti suradnju s Kabirijevim udruženjem koje se u BiH pokušava predstaviti “glavnom poveznicom” između ekonomija BiH i Izraela.

Utoliko je interesantnije zbog čega je Marko Šantić, predsjednik Privredne komore FBiH u svibnju ove godine na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru potpisao sporazum s Kabirijem, kao s predsjednikom Privredne komore države Izrael.

Kao neki od najvažnijih ciljeva ovog sporazuma i na službenoj stranici Privredne komore FBH između ostalog navedeni su “zajednički rad na poboljšanju kvalitete zaposlenika i menedžera kroz transfer znanja, iskustva i tehnologija i izdavanje odgovarajućih certifikata poslovnim subjektima za ocjene boniteta te za označavanje domaćih proizvoda”.

S obzirom na Kabirijevu reputaciju i na to da se protiv njega u Izraelu vodi sudski proces za nadonknadu višemilijunske štete, a kako je Raport objavio određene istražne radnje u vezi s nezakonitostima koje se vežu za njegovu firmu, pokrenute su i u BiH, uz ostala, pitanje je i kome to Kabiri može izdavati certifikate o bonitetu i kakav on i njegovo privatno udruženje imaju legitimitet i kredibilitet, kao i reference za označavanje proizvoda?

Raport je uputio Privrednoj komori FBiH upit o tome da nam pojasni konkretnije ovu suradnju s Kabirijevim udruženjem, međutim, odgovor ni nakon desetak dana nismo dobili.

Možda se razlog šutnje o ovom pitanju krije u tome što se Šantić smatra bliskim HDZ-u, a ova stranka i njen predsjednik Dragan Čović imaju značajnu ulogu u glorificiranju Amira Gross Kabirija i njegovom pozicioniranju u Mostaru.

No, prema posljednjim informacijama došlo je do nekih trzavica između Kabirija i Čovića, a izvori Raporta tvrde da su razlog tome navodni poslovni razgovori i planovi koje je Kabiri vodio i razmatrao sa nekim od Čovićevih suradnika, što je navodno zasmetalo predsjedniku HDZ-a, jer je procijenio da je “preskočen i zaobiđen”.

Istražujući dalje Kabirijevu privatnu privrednu komoru i uvidom u spisak i sadržaj izvještaja o radu, koja su sva udruženja registrirana kod Ministarstva pravde BiH po zakonu obavezna dostaviti toj instituciji, među oko 300 udruženja koja su tu obavezu ispunila, izvještaj o poslovanju Kabirijevog udruženja nismo pronašli.

Pitali smo Ministarstvo pravde BiH zbog čega izvještaj udruženja “Privredna komora države Izrael” nije javno dostupan, da li možemo izvršiti uvid u taj dokument, te kakve sankcije snose udruženja koja ne dostavljaju izvještaje u propisanom roku, iz Ministarstva pravde su nam umjesto odgovora dostavili formular koji moramo popuniti u skladu, kako se navodi, sa Zakonom o pristupu informacijama prije nego što dobijemo odgovor na to pitanje.

Ukoliko nam bude omogućen uvid u izvještaj o radu Kabirijeve privatne komore, njegov sadržaj ćemo objaviti naknadno.

Raport.ba

SLUČAJ: Amir Gross Kabiri

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO