Braniteljskim udrugama s područja Širokog Brijega prezentirano kako ostvariti prava pripadnika HVO-a (RVI-a) u RH

PRO Oglas

U Gradskoj vijećnici u Širokom Brijegu je dana 01.veljače 2024.godine s početkom u 18,00 sati održan sastanak predstavnika braniteljskih udruga s područja Širokog Brijega na temu ostvarivanja prava pripadnika HVO-a (RVI-a) u RH sukladno najnovijim izmjenama Zakona o pravima branitelja u RH kojima je omogućeno RVI-a, pripadnicima HVO-a iz BiH ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu iz RH.

Na sastanku kojim su koordinirali predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana grada Širokog Brijeg i ŽZH kao specijalni gost je bio Mladen Begić ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u ŽZH koji je pojasnio odredbe Zakona o pravima hrvatskih branitelja RH koji predviđaju ostvarivanje prava RVI-a pripadnika HVO-a iz BiH.

Kao glavna značajka tih Izmjena zakona u RH je naveo kako svi RVI-i HVO-a koji imaju po reviziji utvrđenu RVI u BiH od I-do V grupe, odnosno 1 do 10(od 20 do 100%)utvrđene RVI mogu podnositi zahtjeve za invalidsku mirovinu u RH.

Ti zahtjevi se mogu predati preporučenom pošiljkom ili osobno u područne urede hrvatskog zavoda MiO u RH, a RVI-a iz ŽZH je najbliži Zavod MiO u Splitu, te bi se takvi zahtjevi osobno trebali predavati u područnoj službi Zavoda MiO u Imotskom koji će takve zahtjeve proslijediti nadležnom Zavodu MiO u Splitu.

Isto tako zahtjevi RVI, pripadnika HVO-a se mogu predati u bilo kojem Zavodu MiO u RH osobno ili preporučeno ukoliko to RVI HVO-a žele ali je ekonomski najisplativije te zahtjeve predavati u Zavodu MiO u Splitu, odnosno područnoj službi tog zavoda u Imotskom.

Nitko ne treba žuriti s prikupljanjem potrebite dokumentacije jer nema utvrđenog roka te nitko neće okasniti s predajom svog zahtjeva.

Potrebita dokumentacija je utvrđena na stranici hrvatskog Zavoda MiO i svatko je može preuzeti s interneta ili pak u Službama Zavoda MiO u FBiH koji također imaju potrebite naputke za predaju takvih zahtjeva.

Ministar Begić je također napomenuo kako svaki RVI pripadnik HVO-a treba pribaviti klauzulu pravomoćnosti od Županijskog ministarstva hrvatskih branitelja u Grudama, ili pak zatražiti i dobiti uvjerenje od Županijskog suda u Širokom Brijegu ili Vrhovnog suda FBiH u Sarajevu ukoliko su im prava RVI-a vraćena presudama takvih sudova. Ukoliko im je pak nešto nejasno u svezi toga mogu se informirati u Udruzi dragovoljaca i veterana u Širokom Brijegu i ŽZH kao i u Službi za branitelje grada Širokog Brijega.

Takva uvjerenja(s Vrhovnog suda FBiH i Županijskog suda u Širokom Brijegu) mogu zatražiti i dobiti pismenim putem u roku od 3 do 5 dana najkasnije.

On je također pojasnio svrhu P-2 obrazaca koje popunjavaju i potpisuju liječnici opće prakse u gradovima Ljubuški i Široki Brijeg, te općinama Posušje i Grude i cijena usluga za popunjavanje tih obrazaca je određena na iznos od 70,00 KM. Napomene radi taj obrazac je ključni dokument u cjelokupnoj dokumentaciji koji se dostavlja u hrvatske zavode MiO.

Nakon izlaganja ministra Begića njemu su predstavnici braniteljskih udruga i ostali branitelji postavljali zanimljiva pitanja na koje im je on dao odgovore.

Vlado Marušić, Predsjednik URB HVO-a ŽZH je ministru Begiću postavio pitanje koje se tiče omogućavanja odlaska na I-stupanjsku liječničku komisiju u Mostaru pripadnicima HVO-a koji su imali utvrđenu RVI od 2006.godine ali su je u međuvremenu izgubili, i nisu se žalili, kao i onih pripadnika HVO-a koji posjeduju potrebitu medicinsku dokumentaciju iz 2006. godine ali nikada nisu dobili rješenje u I stupnju, jer im zakonska regulativa onemogućava predaju zahtjeva za ponovno utvrđivanje njihove RVI.

Ministar Begić se zahvalio na tom pitanju i odgovorio kako je ta inicijativa po njegovom mišljenju jako dobra ali federalni propisi koji reguliraju tu oblast još uvijek ne omogućavaju predaju zahtjeva takvih pripadnika HVO-a ali treba biti ustrajan i uporan i pokretati inicijativu od strane svih braniteljskih udruga kao i predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Hrvata u BiH i FBiH kako bi ta točka došla na dnevni red u oba Doma Parlamenta FBiH jer je diskriminirajuće i protuustavno takve pripadnike HVO-a onemogućavati u ostvarivanju prava na RVI jer je evidentno kako postoji određen broj pripadnika HVO-a koji su stvarni RVI a u međuvremenu su još više oboljeli.

Ministru Begiću su neki branitelji također postavljali pitanja koja se tiču nekih tehničkih nejasnoća u vezi predaje njihovih zahtjeva za invalidskom mirovinom u RH, kao i pitanja nasljeđivanja invalidske mirovine iz RH od umrlih supružnika i svima je odgovorio i pojasnio na koji način to mogu učiniti.

URB HVO-a ŽZH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO