Debevec se predstavljao kao tajni agent i tražio od konobara da slikaju ljude. Usput je prisluškivao one koje mu dođu u kabinet

PRO Oglas

Šokantni detalji izneseni na današnjem ročištu za određivanje pritvora bivšem predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne službe Osmanu Mehmedagiću Osmici do kraja su ogolili poražavajuću sliku o ovom dvojcu koji je godinama bio na pozicijama koje se svrstavaju među najznačajnijima u državi.

Istovremeno, činjenica koju su potvrdili i odvjetnici Ranka Debevca, o tome da on jeste prošle godine bio u kući presuđenog kriminalca Đorđa Ždrale i s njim pio kavu, samo je vrh ledenog brijega koji se nezaustavljivo topi pred sve većim brojem dokaza i svjedoka koji razotkrivaju način na koji su državne pozicije zloupotrebljavali Debevec i Mehmedagić.

Priznanje poput ovog da je predsjednik Suda BiH bio u kući Đorđa Ždrale ili da je dobio sat od Zdravka Mamića, bjegunca pred hrvatskim pravosuđem, koji se između ostalog u Hrvatskoj tereti i za podmićivanje sudaca, u paramparčad razbijaju teoriju zavjere određenih interesnih grupa u BiH da proces protiv Debevca ali i Osmice prikažu “političkim i montiranim”.

Tako je na današnjem ročištu Tužiteljstvu BiH otkrilo i dio iz iskaza uposlenika Suda BiH Milisava Pijuka da je on po nalogu Ranka Debevca iz Suda BiH sklanjao prislušne uređaje. Ovaj dio iskaza nije detaljno pojašnjavan, ali je evidentno da se ne radi o ranijem prisluškivanju dežurnih sucima putem telefona, nego je izvjesno da su u Sud uneseni i za potrebe Debevca korišteni prislušni uređaji.

Tko je i zašto je prisluškivan u Sudu BiH po nalogu Debevca vjerojatno ćemo saznati u nastavku ovog procesa, u kojem je prema dosadašnjim dokazima i svjedocima izvjesno podizanje optužnice.

Tužiteljica Bojana Jolović je na današnjem ročištu otkrila da je Milisav Pijuk, koji je saslušan jučer rekao da je dobio uputu od Debevca da prati tko od uposlenika OSA-e dolazi u Tužiteljstvo BiH, a Pijuk je po toj uputi fotografirao najave dolazaka stranaka u zgradu Tužiteljstva i Suda, te je Pijuk zatim te fotografije slao putem aplikacija Debevcu.

Kakva je osoba bila na čelu Suda BiH govore i iskazi konobara iz jednog ugostiteljskog objekta koji su se u ovom predmetu pojavili kao svjedoci, a rekli su da su im se Debevec i Pijuk prilikom jedne posjete objektu predstavili kao uposlenici OSA-e tražeći od konobara da fotografiraju određene osobe.

Da li su konobari i koga fotografirali i to ćemo tek saznati.

Tužiteljstvo BiH procjenjuje da je Debevec prilikom počinjenja svih krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret već tada razmišljao o prikrivanju dokaza i da je ta djela činio s umišljajem.

Kao jedan od priloga ove tvrdnje tužiteljica Bojana Jolović je navela podatak da je Debevec skoro sva službena putovanja, odnosno putne naloge označavao s oznakom tajnosti.

Zbog toga Tužiteljstvu BiH nije omogućen jednostavan pristup o podacima gdje i kada je Debevec službeno putovao. To je razlog zašto i Tužiteljstvo BiH još nema datuma kada je točno bivši predsjednik Suda BIH putovao u Grude kada se sastao sa Zdravkom Mamićem, a svjedoci se zbog protoka vremena ne mogu sjetiti točnog datuma.

Naime, s obzirom na to da je predsjednik Suda Bih po funkciji štićena osoba, Debevca su uvijek pratili pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Kod njih se nalaze i nalozi o službenim putovanjima, a obzirom da ih je sam Debevec proglasio tajnima sada se moraju provesti određene procedure da bi DKPT mogla Tužiteljstvu BiH otkriti detalje tih putnih naloga.

Da je Debevec bio svjestan krivičnih djela koje čini s pozicije predsjednika Suda BiH i da je unaprijed osiguravao dokaze Tužiteljstvo BiH dokazuje i tvrdnjama da je vršio pritisak na potencijalne svjedoke iz Suda BiH na način da ih je obavezao službenom tajnom i da je on ostao na poziciji predsjednika Suda ti uposlenici ne bi mogli svjedočiti sve dok ih Debevec ne bi oslobodio čuvanja tajne.

Sve su ovo razlozi zbog kojih je Tužiteljstvo BiH proširilo istragu u ovom predmetu i zbog kojih iz bojazni utjecaja osumnjičenih na svjedoke traži za Debevca i Mehemdagića produženje pritvora.

Raport.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO