Dodik i Čović ‘rigaju vatru’ jer nam dolaze pošteniji izbori

PRO Oglas

Samo postojanje OHR-a i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini svima jasno daje do znanja kako je naša zemlja u najboljem slučaju poluprotektorat.

Mnogi iz međunarodne zajednice (najveći dio Europske unije) i unutar BiH smatraju kako je vrijeme da izabrani bh. dužnosnici preuzmu odgovornost za zemlju i donose odluku, ali, isto tako, mnogi iz međunarodne zajednice (Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija) i bh. akteri uvjereni su kako još nije vrijeme za zatvaranje OHR-a jer bi u državi nastao potpuni kaos.

Bilo kako bilo, OHR i Christian Schmidt su tu i donose odluke. A posljednja jeste oko izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kojim se omogućavaju transparentni i pošteniji izbori, piše Dnevni list.

Cilj je da se napokon na izborima odlučuju glasovima žitelja, a ne makinacijama brojača i političkih stranaka. Dakle, ono što bi u iole demokratskoj državi trebalo biti normalno stanje u BiH je dobrom dijelu političkih stranaka vanredna situacija i do zadnjeg su se borili da se ne mijenja dosadašnje stanje. I to na oproban način – mi nećemo raditi ništa, a Schmidtu će se prijetiti da ništa ne nameće. Srećom, Schmidt je nametnuo izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, a HDZ BiH i koalicija okupljena oko Dodikovog SNSD-a već ‘rigaju vatru’.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je reagirao na odluku Schmidta u kojima navodi kako su izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik su za predstavnike Hrvatskog narodnog sabora u BiH potpuno nepotrebne i neprihvatljive.

Smatra da ove kako ih naziva, ničim izazvane reakcije OHR-a, dolaze samo par dana nakon pozitivnih izvještaja iz EU prema BiH, gdje su snažno naglašeni jednogodišnji pozitivni rezultati izvršne i zakonodavne vlasti u BiH. Ova odluka, dodaje, potpuno to negira.

-Bez ikakve potrebe visoki predstavnik nameće 114 izmjena Izbornog zakona čime se poništavaju svi pozitivni učinci na našem europskom putu. Ovim nametanjem kompromitiraju se i svi dosadašnji pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja pod znak pitanja njihov budući zajednički rad. Posljedice ovakvih nametanja u ovom trenutku mogu biti nesagledive za integracijske perspektive i europsku budućnost BiH. Stoga pozivamo OHR i članice Vijeća za provedbu mira (PIC) da preispitaju ovu odluku i cjelovito sagledaju njezine posljedice, naglasio je Čović.

Naglašava kako su zabrinjavajuće izjave političkih lidera vezano za ove nametnute odluke, iz kojih se jasno iščitava vidno odstupanje od do sad utvrđenih zajedničkih stajališta, a što je najgore, prepoznaje se jasna podjela po nacionalnoj osnovi. Ovo se jasno odnosi na stranke iz tzv. političkog Sarajeva koje su redom dale podršku Schmidtovim odlukama.

-Nametanje ovog i bilo kojih drugih zakona uspostavlja praksu kojom se obesmišljava uloga parlamenta i demokratskih izbornih predstavnika, što je srž demokracije. Stoga pozivamo sve nositelje vlasti, bez obzira na različito promišljanje oko nametnutih odluka, da u skladu s Ustavom BiH i najvišim demokratskim standardima legitimno izabrani predstavnici donose odluke i predvode političke procese u BiH, poručio je predsjednik HDZ-a.

I sve bi ovo što Čović navodi imalo smisla, bh. političari i jesu izabrani da donose odluke, ali to se dvadesetak godina ne događa.

Upravo su predstavnici HDZ-a BiH jedni od onih koji svo ovo vrijeme blokiraju bilo kakvu pomisao uvođenja niza mjera koje bi omogućile poštene izbore. Domaća rješenja jesu najbolja i najodrživija, ali kako njih nema, bolje je da je reagirao Schmidt nego da se nastavila dosadašnja praksa.

Reakcija ne manjka niti iz Republike Srpske, a najvažnija jeste kako će se danas održati posebna sjednica Narodne skupštine RS-a. Kolegij NSRS odlučio je kako će se na sjednici, koja će početi u 10 sati, naći će se jedna točka dnevnog reda – razmatranje aktuelne sigurnosne i političke situacije u svijetu sa aspekta reperkusija na RS – prijedlog predsjednika Republike, predsjednika Narodne skupštine, predsjednika Vlade i člana Predsjedništva BiH iz RS-a.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je da su dnevni red i zaključak o obraćanju predsjednika parlamentarnih stranaka usvojeni jednoglasno. Kolegij je pozvao lidere parlamentarnih stranaka da do početka sjednice dostave zahtjeve za obraćanje u trajanju od deset minuta, u skladu sa Poslovnikom.

Također, Kolegij je predlagačima dnevnog reda odobrio uvodna obraćanja u trajanju od 30 minuta. Stevandić je izmjene Izbornog zakona BiH nazvao je idiotizmom.

-Osobno mislim da zakon koji je rekao da će praviti eksperiment sa njim je u izbornom smislu idiotski, da bilo gdje u svijetu provodite izbore u pet općina na jedan način u drugim na drugi način je idiotizam, nelegalni Schmidt koji glumi potrčka američkog veleposlanstva ima protiv sebe dva naroda i jedan entitet, EU i Vijeće sigurnosti UN-a, on da je normalan bi odmah otišao, naveo je. Opcija za dogovor, kako je rekao, uvijek ostaje.

-Postoji mogućnost, samo ovisi hoće li ‘trojka’ slušati Schmidta, čekamo ‘trojku’, svaki dogovor je bilo od bilo kakvog nametanja. Mi smo u Laktašima dogovorili mnogo više, ali američki veleposlanik je rekao da to ne važi, a ‘trojka’ se nije mogla uspostaviti, vraća nas u doba da sad mi ratujemo oko Schmidtovih odluka, dodao je.

Predsjedavajući kluba zastupnika PDP-a u NSRS, Igor Crnadak, rekao je da nije najbolje upoznat što se tiče objavljene radne verzije izbornog zakona RS.

-Stvarno ništa ne znam oko izbornog zakona RS, nismo analizirali, ne znam ni što je namjera i što je radna verzija, je li to nacrt, tko ga je pripremio, ono u utorak kao da je privlačilo pažnju’, kazao je Crnadak.

Upitan da se izjasni je li izborni zakon RS opcija za koju on glasa, rekao je da Daytonski sporazum temelj RS.

-Od državne koalicije ste čuli od njih završit ćemo do kraja veljače posao, nisu završili, odluka Schmidta je obimna, ima mnogo detalja, tek kad izanaliziramo dat ćemo ocjenu. Zabrinjavajuće je što skeneri ne idu na svako biračko mjesto, pa nije to svemirska tehnologija, mi se brinemo da je to popuštanje onima koji kradu na izborima, koja je logika da najvažnija stvar ne ide na sva mjesta, poručio je Crnadak.

Dnevni.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO