Električnih automobila sve je više. Gdje će se svi puniti?

PRO Oglas

Ako električni automobili ikada postanu mainstream – a rast broja takvih vozila svakako je primjetan – trebat će nam mnogo više mjesta za njihovo punjenje. Ključ je pronaći mjesto za punjače gdje bi ih ljudi doista koristili. Pločnik je očito mjesto, ali tamo se punjači natječu za prostor s pješacima, korisnicima invalidskih kolica i drugima.

Jedno je rješenje jednostavno prenamijeniti postojeću infrastrukturu, bez dodavanja dodatnog nereda u izgrađeni okoliš. Na primjer, širi se punjenje električnih vozila (EV) u rasvjetnim stupovima. Velika prednost prenamjene postojećih rasvjetnih stupova je ta što gradovi ne moraju kopati kako bi postavili nove kabele, kaže Artis Markots, izvršni direktor latvijskog start-upa SimpleCharge, koji se fokusira na srednju i istočnu Europu.

Ne postoje složeni zahtjevi za dobivanje dozvola, a rasvjetni stup može se nadopuniti punjačem za EV u roku od sat vremena. Trošak je također znatno niži od fiksnog punjača, izvještava g. Markots, otprilike 1500 eura po punjaču.

Nizozemska tvrtka CityCharge također nudi punjenje rasvjetnih stupova, ali s drugačijim modelom koji zahtijeva ugradnju novih kabela. CityCharge zamjenjuje konvencionalne rasvjetne stupove aluminijskim stupovima. Imaju elegantne crne kutije za terminal za plaćanje i punjač.

Isključujući instalaciju, troškovi su u rasponu od 3-4000 € po stupu. Heimen Visser, izvršni direktor CityChargea, priznaje da je ovo malo skuplje od ostalih punjača na ulici. Ali on vjeruje da je ovo u biti proizvod 2-za-1, u kojem se osvjetljenje stupa i punjenje mogu servisirati zajedno.

Punjenje na rasvjetnim stupovima omogućuje prekrivanje malih i velikih gradova mnoštvom punjača koji nisu brzi. Modeli CityCharge i SimpleCharge mogu ići do 22kW – brže od sporih noćnih punjača, ali ne tako brzo kao brzi punjači. Također mogu raditi cijeli dan, 24/7.

Međutim, gospodin Markots kaže da je na mjestima sa starijom infrastrukturom vjerojatnije da će biti za noćno punjenje, dok su ulične rasvjete uključene. Tvrtka ubitricity u vlasništvu Shella dodaje kapacitete za punjenje električnih vozila ne samo rasvjetnim stupovima, već i stupićima koje dizajnira. Njegovi stupovi i rasvjetni stupovi nude punjenje tipičnom brzinom od 5 kW.

Neke tvrtke za punjenje električnih vozila radile su na dizajnu kako bi punjači bili nenametljivi ili čak vizualno privlačni. To uključuje punjače koji su ugrađeni u tlo – na primjer, punjače koji mogu utonuti natrag u kolnik kada se ne koriste.

Geek.hr

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk