Evo koliko često trebate prati ručnike, jastuke, posteljinu i madrac

PRO Oglas

Kućni poslovi nisu na vrhu popisa ‘zabavnih’ aktivnosti većine ljudi. Međutim, svakodnevni poslovi poput mijenjanja posteljine i ribanja hladnjaka su neophodni.

Ne samo da osigurava da ostanu čisti, već može zaštititi i naše zdravlje, pomažući u izbjegavanju mogućnosti nakupljanja bakterija i drugih klica koje nas potencijalno mogu razboljeti. Ali držite li se higijene u svom kućanstvu? Perete li zaista dovoljno svoje ručnike? Čistite li vaš madrac onoliko koliko mu je potrebno?

Ovi stručnjaci otkrivaju koliko često biste trebali mijenjati posteljinu i prati određene tkanine kako biste smanjili rizik od bolesti i alergija…

Posteljina

Tema o kojoj se žestoko raspravlja: koliko često stvarno trebate mijenjati posteljinu? Thomas Høegh Reisenhus, stručnjak za spavanje u TEMPUR-u kaže da prosječna odrasla osoba izgubi 285 ml tekućine svake noći i skine 454 g mrtve kože tijekom godine dana. On kaže: “Zamislite mrtve stanice kože, tjelesna ulja, znoj i općenito prljavštinu koja se nakuplja u vašim jastucima, poplunu i madracu, kao i na vašim posteljinama.”

“Nečista posteljina također može biti plodno tlo za grinje koje mogu uzrokovati osip i iritaciju kože, potencijalno pogoršavajući simptome alergije. I dok se grinje nalaze u većini domova, svakako se preporučuje redovito čišćenje posteljine kako biste ih držali pod kontrolom.”

Jastučnice = jednom tjedno ili više

Ako ste u krevetu sedam do osam sati noću, onda su vam glava i lice na jastučnici više od 50 sati tjedno!

“To uzrokuje nakupljanje znoja i općenito prljavštine na vašoj jastučnici od prirodnih ulja i proizvoda za čišćenje koji se skidaju s našeg tijela i lica, što može promijeniti boju posteljine ili pogoršati stanje kože,” kaže Georgia Metcalfe, osnivačica French Bedroom stručnjaka za luksuzne spavaće sobe.

Dodaje da oni koji odlaze u krevet našminkani ili imaju masnu kosu trebali bi češće čistiti jastučnice jer ih to može više zaprljati, a u nekim slučajevima dovesti i do prištića.

Rekla je: “Posebno zimi, skloni smo nositi jače hidratantne kreme koje se mogu utopiti u posteljinu ostavljajući mrlje.

Navlake za poplune = jednom tjedno (ako ne koristite gornju plahtu)

Georgia preporučuje pranje navlake za poplun jednom tjedno kako biste se riješili grinja. “Kako pokrivač stoji na vrhu kreveta, prašina i prljavština će se nakupljati od svakodnevne upotrebe.”

Osim toga, ona dodaje da se u hladnijim mjesecima često držimo za svoje pokrivače kako bismo ostali topli, što može uzrokovati da se više bakterija, prljavštine i prljavštine prenese s našeg tijela na pokrivač. “Ako se koristi gornja plahta, navlaka za poplun može trajati dulje bez čišćenja”, dodaje Georgia.

Također upozorava da nepranje posteljine može rezultirati lošijom kvalitetom sna zbog alergena.

Posteljina = jednom tjedno. Češće ako imate kućne ljubimce.

“Vašu posteljinu treba prati jednom tjedno, iako ako dopustite kućnim ljubimcima na svom krevetu, također se borite sa životinjskim krznom, dlakom i ostalom prljavštinom koju oni unesu, stoga se preporučuje mijenjanje svježih posteljina svaka tri do četiri dana ”, kaže Thomas.

Za posteljinu Thomas preporučuje korištenje najtoplije postavke pranja koju navodi etiketa proizvoda – pamuk se može prati u vrućem pranju (60 stupnjeva), dok se neki drugi materijali poput poliestera mogu prati samo u toploj vodi.

“Ako imate osjetljivu kožu, svakako koristite deterdžent koji nije biološki jer je manje vjerojatno da će iritirati vašu kožu. Alternativno, razmislite o dvaput ispiranju posteljine kako biste uklonili ostatke deterdženta. Sušite u sušilici na niskoj razini ili objesite posteljinu,” dodaje.

Popluni = svaka tri do šest mjeseci

“Kako bi se smanjilo nakupljanje bakterija i potencijalnih alergena, poplune treba prati svaka tri do šest mjeseci”, kaže Thomas.

“Poplune od sintetičkih vlakana treba prati u velikoj perilici prema uputama na etiketi za održavanje. Poplune punjene perjem i paperjem potrebno je kemijski čistiti pa bi možda bilo vrijedno zadržati rezervni čisti poplun kako ne biste imali stres nositi prljavi poplun u čistionicu i skupljati ga isti dan”, dodaje. .

Jastuci = svakih četiri do šest mjeseci

Iako bi jastuke trebalo prati svaka četiri do šest mjeseci, prema uputama na etiketi za održavanje, Thomas kaže da će se bakterije nakupljati bez obzira na to, stoga je važno mijenjati jastuk svake tri godine.

Madrac = svakih šest mjeseci

“Osim tjelesnih tekućina i mrtvih stanica kože, madrac u prosjeku udomljuje između 100.000 i 10 milijuna grinja – mikroskopskih stvorenja koja uzrokuju osipe na koži, iritaciju i potencijalno mogu pogoršati simptome alergije.

“Stoga je od ključne važnosti čistiti svoj madrac svakih šest mjeseci”, upozorava Thomas.

Teško patite od astme ili alergija? Umjesto toga čistite madrac jednom mjesečno. “Tradicionalni madraci s oprugama mogu se očistiti skidanjem kreveta, usisavanjem površine madraca kako bi se uklonila prašina i mrtva koža prije nego što se proliveno sredstvo ili mrlja očisti sredstvom za uklanjanje mrlja.

“Onda jednostavno prozračite svoj madrac nekoliko sati kako bi tkanina mogla disati”, kaže Thomas. Georgia dodaje da se nakon usisavanja soda bikarbona može nanijeti na madrac, ostaviti da se stegne nekoliko sati i zatim ponovno usisati. Madraci od memorijske pjene mogu se čistiti na licu mjesta vlažnom (ne mokrom) krpom ili spužvom, no najbolje je provjeriti posebne upute za njegu.

Nadmadrac = svaka tri mjeseca

“Iako nadmadraci ne dolaze u izravan dodir s vašom kožom, ipak ih je potrebno redovito čistiti kako bi se izbjeglo nakupljanje mrtvih stanica kože, tjelesnih ulja i znoja”, kaže Thomas.

“Trebali biste prati nadmadrac jednom svaka tri mjeseca, u skladu s promjenom godišnjih doba kako biste bili sigurni da će ostati čist, svjež i nastaviti učinkovito štititi vaš madrac.”

Navlake za jastuke = svaka dva mjeseca

“Navlake za kauč i jastuke trebale bi se prati u hladnom, osjetljivom ciklusu svaka dva mjeseca ili svaki mjesec ako imate zaposleno kućanstvo s malom djecom ili kućnim ljubimcima”, kaže Emily.

“Obavezno zakopčajte svoje jastučnice prije pranja kako se ne bi oštetile ili zapetljale u perilici.”

Ručnici i krpe za lice = svaka tri korištenja

Emily objašnjava da se čini da uvijek postoji “rasprava o tome koliko puta biste trebali koristiti ručnik prije pranja”.

“Optimalno vrijeme za pranje ručnika i krpa za lice je svaka tri korištenja.

Klik.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO