Grijanje u jednoj situaciji može biti opasno: Evo kada ga ne smijete paliti

PRO Oglas

Sezona grijanja je već započela iako još uvijek čekamo pravu zimu.

Važno je održavati optimalnu temperaturu u prostoriji u kojoj boravimo, a stručnjaci preporučuju oko 18 Celzijevih stupnjeva, posebno kada je riječ o prostorijama s većim brojem ljudi.

Postavlja se pitanje treba li temperatura unutar prostorije porasti tijekom noći kada je vani hladnije. Odgovor je ne. Centralno grijanje se obično gasi noću, a to ima svoj razlog. Povišena temperatura u prostoriji ne samo da može otežati san, već može imati i negativan utjecaj na zdravlje. Kako?

Tijekom večeri, tjelesna temperatura prirodno pada, signalizirajući da je vrijeme za spavanje. No, ako je prostorija previše topla, tijelo se teže opušta i priprema za san. To može utjecati na kvalitetu sna i općenito na dobrobit. Ovo je posebno važno u sezoni prehlada i gripe, gdje je važno zaštititi dišne puteve.

Istraživanje Medicinskog sveučilišta u Varšavi ukazuje na to da određene metode grijanja u zatvorenim prostorima mogu predstavljati rizik za alergijski rinitis i astmu. Centralno grijanje, primjerice, može isušiti nos i grlo, smanjujući prirodnu zaštitu sluznice i uzrokujući poteškoće u disanju.

Osim toga, vaša koža također može osjetiti posljedice. Centralno grijanje često dovodi do isušivanja kože, što može negativno utjecati na ljude s kožnim oboljenjima poput ekcema. Zato je preporučljivo isključiti grijanje tijekom noći kako bi se ublažili ti negativni učinci, osobito ako imate osjetljivu kožu ili kožna oboljenja.

Klik.hr

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk