Ovo je razlika između smeđih i bijelih jaja

PRO Oglas

Ključna razlika između bijelih i smeđih jaja leži u pasmini kokoši koje ih nose, a ne u prehrani ili okolini. Boja ljuske ne utječe na okus ili kvalitetu jaja, već je rezultat genetskih faktora.

Bijela jaja potječu od kokoši s bijelim perjem, dok kokoši sa šarenim i crvenim perjem nose smeđa jaja. Postoji čak i vrsta američke kokoši koje nosi jaja s plavom ljuskom, objašnjavaju stručnjaci sa Sveučilišta Cornell u SAD-u.

Prema uzgajivaču Vladimiru Petroviću, bijela jaja imaju manje kolesterola, slađa su, i bjelanjci se bolje tuku.

Unatoč tome što su rijetka, tražena su na tržištu. Važno je napomenuti da boja ljuske nije povezana s prehranom kokoši, već s bojom žumanjka, koja ovisi o sastojcima koje kokoši konzumiraju. Petrović ističe da se pilići hrane prirodnom hranom poput ječma, soje i žitarica, te im se dodaju vitamini.

S druge strane, nutricionistica Milka Raičević naglašava da su jaja, bez obzira na boju ljuske, zdrav izbor te ih preporučuje konzumirati nekoliko puta tjedno. Stručnjaci sugeriraju da unos jaja može igrati ključnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, kako pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients, sugerirajući da konzumacija između jednog i tri jaja tjedno može pridonijeti zaštiti od bolesti.

Mondo.rs

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO