Grude već imaju plan kako ponovno osposobiti svoju bivšu “duhansku stanicu” i zgradu u funkciju staviti

PRO Oglas

Zapuštenu zgradu bivše duhanske stanice koja više od 15 godina u centru Gruda narušava vizuru gradske jezgre će uskoro zamijeniti moderni administrativno poslovni centar, a zbog svoje simbolike objekat će zadržati vizualni identitet.

Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj u razgovoru za Klix.ba objašnjava da je gradska zona Gruda nastala oko duhanske stanice, koja je sagrađena 40-tih godina prošlog stoljeća, te da je svojevrstan simbol urbanih Gruda, zbog čega je važno da zgrada zadrži vizualni identitet.

Dio razvojnih planova

“Taj prostor vidim u svim razvojnim planovima, jednog uređenog središta Gruda. S obzirom da su to najkvalitetnije površine i najkvalitetniji prostori, u samom centru uklapa se u određena prometna rješenja samoga centra, jedne ulice i u rješenje gradskog parkirališta, a zgrada će konačno biti funkcionalna na zadovoljstvo svih stanovnika”, kaže Grizelj koji je već devetu godinu na mjestu načelnika u ovoj hercegovačkoj općini.

Pojašnjava da su bile dvije zgrade duhanske stanice, te da je jedna privatizirana, obnovljena i potpuno funkcionalna, dok je druga bila predmetom zamršenih imovinsko-pravnih odnosa.

“Sad se očekuje da u postupku stečaja i likvidacije ona dobije vlasnika, a jedino je ozbiljno zainteresirana Općina Grude”, kaže nam Grizelj.

Ta procedura prema njegovim očekivanjima uskoro se treba okončati i pristupiti procesu rekonstrukcije zgrade i centralne zone grada.

“Projekt pretvaranja napuštenog skladišta duhanske stanice i pripadajućeg zemljišta u jednu novu namjenu bi ove godine trebao završiti svoju kompletnu administrativnu fazu. Očekujem da ćemo ovladati kompletnim prostorom, izraditi projektnu dokumentaciju i izvršiti nužne radove da bi se otvorili prema budućim investitorima”, kaže Grizelj.

Dodaje kako očekuje nekoliko privatnih investitora i da su s nekima obavljeni razgovori, te da je interes pokazalo i nekoliko javnih investitora, u smislu izgradnje svojih administrativnih kapaciteta, a kao nam otkriva radi se o tijelima uprave iz Županije i Općine.

“Zgrada je na oko 5.000 kvadratnih metara, sa četiri etaže, a za pola već imam sliku kako će izgledati jer su neki investitori već iskazali svoj interes i želje, a mislim da će većina sudionika koji su iskazali namjeru realizirati planirano”, optimističan je načelnik Gruda.

Javno i privatno partnerstvo

Naglašava kako je ovo značajan projekt posebno zbog činjenice da Grude ne obiluju javnim prostorima, ni u smislu zemljišta, ni u smislu javnih objekata.

“Smatram da kroz javno i privatno partnerstvo možemo zatvoriti financijsku konstrukciju i to je okvir u kojem vidim prostor za realizaciju”, ističe sugovornik.

Tako očekuje da će zgrada duhanske stanice biti sanirana ugrubo i da će objekat od 5.000 kvadrata u centru Gruda biti sposoban da primi prve investitore do kraja godine.

“Da budem precizan, to znači da se promjeni krov, postave novi otvori, te dovedu glavni instalacijski dovodi do zgrade i da se veza sa parkiralištima koji su na 6.000 kvadrata bolje uspostavi”, pojasnio je načelnik Gruda.

Naglašava kao parkiralište planira potpuno urediti i njime riješiti mirujući promet u centru grada, koji će ovim projektom zasjati u novom ruhu.

“Uvjeren sam da se sve to može završiti, da imamo do kraja godine potpisane sve ugovore sa investitorima i da će oni krenuti sa uređenjem prije svega unutrašnjosti”, zaključuje Grizelj.

Duhanska stanica u Grudama je tokom stečajnog i likvidacijskog postupka oglašavala prodaju tri puta, a na posljednjem se jedina javila Općina Grude, koja uskoro treba vlasništvo preuzeti kroz pravnu i administrativnu proceduru i krenuti sa obnovom zgrade koja više od 15 godina narušava vizuru gradske jezgre u središtu Gruda.

Klix.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO