HDZ-ova “mašina na aparatima” – Uvedene velike promjene na biralištima!

PRO Oglas

U sklopu dodatne zaštite integriteta izbornog procesa Centralna Izborna komisija je uvela nekoliko novina, a koje su propisane Pravilnikom CIK-a.

Na Općim izborima koji će se održati u Bosni i Hercegovini 2. listopad CIK uvodi štembiljanje glasačkih listića štembiljom sa oznakom svakog posebnog biračkog mjesta.

Listići će se štembiljani i potpisivati od člana biračkog odbora zaduženog za izdavanje listića.

Na taj način spriječit će se manipulacija da se u glasačkoj kutiji nađe listić koji nije izdat na tom biračkom mjestu.

Važno je da glasači obrate pažnju da se pri izdavanju listići štembiljaju i potpišu od člana biračkog odbora, jer u suprotnom glas neće vrijediti ako na listiću bude nedostajao štembilj i potpis člana biračkog odbora. Tek nakon toga birači zadužuju listić i ulaze u glasačke kabine.

Također, tijekom procesa glasanja kabine će drugačije biti okrenute nego do sada te će se vidjeti leđa glasača ali će i dalje biti zaštićena tajnost glasa.

Kako su za Klix.ba naglasili iz CIK-a ovom promjenom se sprječava fotografiranje i eventualne zloupotrebe zamjene izdatog listića nekim drugim listićem.

Povodom predstojećih Općih izbora CIK je objavio i edukativni video u kojem je objašnjeno kako teče proces glasanja na biračkim mjestima, odnosno koje sve korake morate proći da bi ste obavili glasanje.

Klix.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO