Hoće li Ilija ostati Čovićev privjesak? Iazbrani delegati za Dom naroda državnog parlamenta

PRO Oglas

Izabrani su članovi Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Federacije BiH, pet Bošnjaka i pet Hrvata.

Procedura izbora je izvršena danas u nastavku konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a sve treba da ovjeri Centralna izborna komisija BiH.

Iz reda Bošnjaka su izabrani: Safet Softić (SDA), Šefik Džaferović (SDA), Džemal Smajić (SBiH), Kemal Ademović (Narod i Pravda) te Dženan Đonlagić (Demokratska fronta).

Pet izabranih Hrvata su: Zlatko Miletić (Za nove generacije), Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić, svi iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, kao i Ilija Cvitanović (HDZ 1990).

Nakon ove sjednice, započela je nova, posvećena između ostalog, budžetu Federacije BiH za 2023. godinu.

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Muamer Zukić kazao je danas da Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta imaju većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

– Mislim da nije bilo nikakvih nepravilnosti, već kako predviđa Ustav – kazao je Zukić.

– SDA i DF imaju 13 delegata, četiri su potrebna za prolazak jedne liste, a jedan delegat je mogao glasati izvan kruga. Ali ne bih govorio o tome. Sve ono što je ranije potpisano, bilo je preuranjeno i ovaj izbor to potvrđuje – kazao je Zukić.

Istakao je da je SDA otvorena za razgovor, jer niko nema potreban kapacitet.

– Mi ćemo razgovarati sa svima koji imaju poslaničku snagu kako bi se osigurale većine, uključujući Stranku za BiH i NES – istakao je Zukić.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO