Hrvatski grad u blizini Hercegovine postao ”raj” za prostitutke iz Južne Amerike!

PRO Oglas

Zadar je, izgleda, postao ”raj” za prostitutke iz Južne Amerike!

Vatrene Brazilke, Kolumbijke i Venezuelanke udomaćile su se u Donatovu gradu, dostupne su cijelu godinu, svoje usluge najčešće pružaju u iznajmljenim stanovima ili apartmanima po ”popularnim” cijenama, uz opće zadovoljstvo domaćih i stranih klijenata, piše SlobodnaDalmacija.hr.

Tako bi se ukratko mogla opisati scena seksualnih usluga koja se na valu turističkog rasta zadnjih godina razvila u Zadru. Zanimljivost scene je u tome, što je za razliku od prijašnjih godina, kada su njome dominirale djevojke iz Ukrajine ili drugih dijelova Istočne Europe, sada na prvim mjestima ponude nalaze mlade djevojke iz Južne Amerike.

Na tu činjenicu ukazala je nedavna vijest iz Dubrovnika gdje je djevojka iz Venezuele nakon ”druženja” prijavila jednog Dubrovčanina da ju je okrao. Oštećena djevojka i njezine prijateljice iz Španjolske u istrazi su priznale da su prije dolaska u Dubrovnik nekoliko mjeseci radile u Zadru.

Policija je prošle godine u Zadru prijavila devet djevojaka iz Južne Amerike za prostituciju. Sve djevojke se uz prekršajne kazne (od 20 do 100 eura) za odavanje prostituciji, dobile i mjeru izgona, odnosno obaveznog napuštanja Zadra i schengenskog prostora. Jesu li ga stvarno i napustile, u policiji nam nisu mogli potvrditi.

image

Kako taj ”tihi obrt” izgleda u zadarskom susjedstvu, doznali smo iz prve ruke od jednog Zadranina (podaci poznati redakciji) koji iznajmljuje stan u dijelu grada iznad mosta. Bio je početak lipnja kad je preko booking.com-a dobio rezervaciju iz Brazila na tri dana. Rezervacija je glasila na dvije osobe no ispred stana se pojavila samo jedna djevojka u ranim dvadesetim godinama.

Bila je Brazilka, imala je 25 godina, no pod njezinim imenom nije bila napravljena rezervacija. Kad joj je tražio neki osobni dokument zbog prijave u sustav eVisitor, poslala mu je boravišnu dozvolu izdanu u Portugalu 30. kolovoza 2022. na rok od dvije godine.

Sve mu je to bilo pomalo čudno, ali ništa pretjerano sumnjivo, sve dok mu trećeg dana mlada gošća nije tražila produženje boravka za još tri dana. Tada je odlučio osobno provjeriti što se događa u njegovu stanu.

Večer prije isteka najma, ispred svoje zgrade primijetio je nekog nepoznatog muškarca zagledanog u telefon. Nervozno je pogledavao prema zgradi kao da provjerava nalazi li se na pravoj adresi. Nakon što je ušao u stubište, naš je sugovornik krenuo za njim. Umjesto da uđe u lift, nepoznati muškarac je krenuo stubištem do četvrtog kata. Vlasnik stana se za njim uputio liftom. Popeo se na peti kat te kroz otvoreno stepenište čekao razvoj događaja. Nepoznati muškarac došao je pred vrata njegova stana i pokucao na specifičan način. Vrata mu je otvorila mlada tamnoputa djevojka i on je ušao bez riječi.

image

Sad je bio sto posto siguran da se tu nešto neobično događa. Sutradan je mladoj Brazilki odbio produžiti najam. Došao je u stan, nije joj otvoreno govorio o svojim sumnjama, ali ju je zamolio da u roku od sat vremena napusti stan. Ona je pokupila svoje stvari za 20 minuta i nestala. Tada je primijetio da je zaboravila neke osobne predmete. Nazvao ju je i ona se stvorila za nekoliko minuta, bez prtljage i dobro raspoložena. Njezino ponašanje shvatio je kao da se već snašla, odnosno da je već negdje u blizini našla novi smještaj.

Čim je otišla nazvao je policiju i prijavio što mu se dogodilo.

image

– U policiji su mi rekli da su baš tih dana imali tri-četiri slična slučaja. Djevojke pronalaze stanove preko platformi za iznajmljivanje, neki vlasnici provjeravaju stanove, a neki imaju self check-in i check-out uslugu, tako da gosti sami dolaze i odlaze a da ih uopće ne vide. Rekli su mi da se uglavnom radi o mladim ženama iz Južne Amerike, ali da oni ne mogu znati što se i gdje događa, sve dok ih netko ne prijavi – govori naš sugrađanin.

Iskustvo je podijelio s prijateljima i ubrzo je shvatio da je on ”zadnja osoba u gradu” koja ne zna da se stanovi za najam razmjerno često koriste za prostituciju. U sezoni pogotovo.

Tako je doznao da su nedaleko njegova stana gotovo dvije godine u jednom iznajmljenom stanu ”radile” dvije djevojke iz Južne Amerike. Vlasnik stana je kasnije doznao što se događa, ali budući da su bile uredne platiše i nisu stvarale probleme susjedima, ostavio ih je na miru sve dok se nisu svojevoljno odselile.

– Slično je bilo i kod mene. Kad sam susjedima rekao što se događa, nitko nije mogao vjerovati. Neki su vidjeli moju gošću, ali nitko nije primijetio ništa sumnjivo. Niti su čuli išta neobično. Samo su radnici, koji su u to vrijeme radili na skalama za oblaganje fasade, shvatili da se radi o Brazilkama koje rade za novac. Vjerojatno su nešto vidjeli…

No priča na tome nije stala. Niti mjesec dana nakon prve gošće iz Brazila dobio je rezervaciju nove Brazilke, ali za pet dana.

– Budući da se rezervacija na booking.com-u ne može otkazati, morao sam primiti novu gošću. Kada je došla, tražio sam da mi pošalje osobni dokument zbog prijave u eVisitor. Poslala mi je fotografiju putovnice i podatke sam uredno upisao u sustav. Ni njezino ime iz dokumenata nije bilo isto kao i ime osobe koja je obavila rezervaciju. Međutim, kad sam malo bolje pogledao, uočio sam da je putovnica istekla 2020. godine. Odmah sam je nazvao da mi pošalje drugi dokument ili ću zvati policiju. Ubrzo mi je poslala novu putovnicu, također brazilsku, izdanu 2019. koja vrijedi do 2029. No moja reakcija ju je očito uspaničila jer me sutradan nazvala i rekla da neće ostati pet dana nego samo tri. Otišla je nakon drugog dana – govori naš sugovornik.

image
image

Njezinu uplatu je vratio, nije ju htio primiti. Odlučio se obratiti booking.com-u i upozoriti što se događa kako bi oni upozorili vlasnike stanova da obrate pozornost na takve pojave. Oni su mu hladno odgovorili da oni iznajmljivanje stanova za prostituciju ne mogu spriječiti niti mogu znati tko ih i za što sve koristi. Oni samo mogu, i to masno, naplaćivati svoju proviziju.

– Predložio sam im da provjere brojeve s kojih dolaze rezervacije jer je očito da se sve radi organizirano. Rezervacije su dolazile iz Portugala, a djevojke koje su dolazile u stan su imale druga imena. Ali uzalud, rekli su mi da se oni time ne smiju baviti…

Na koncu je dobio i treću rezervaciju iz Brazila. Ovaj put je to bila Brazilka, ali s putovnicom izdanom u Poljskoj. Naš se vlasnik stana uspio ispričati da je ne može primiti jer ima nekih problema s booking.com-om i tako je njegova avantura s mladim prostitutkama iz Južne Amerike završila. Za ovu sezonu.

Ali nije za druge.

– Moje iskustvo nije jedino, ali drugi vlasnici stanova i apartmana za to puno ne mare. Ili ne znaju ili ne žele znati. Štoviše, doznao sam da se neki otvoreno hvale da svaku večer mogu provesti s drugom ”mladom Latinom”, koliko ih u Zadru ima. Pokazali su mi nekoliko internetskih stranica preko kojih se ostvaruju kontakti. Po tome ispada da ih u Zadru ima nekoliko desetaka i sve rade dobro. Imaju mušterija, u sezoni i izvan sezone. Sada je to nešto manje prisutno, jer nema toliko gostiju, zato su se neke i preselile u Dubrovnik, o čemu su mediji nedavno pisali, i zbog čega sam mislio da se neke stvari o Zadru trebaju znati – mišljenja je naš sugrađanin, iz čije se priče može zaključiti nekoliko stvari.

image

Prvo, neke žene koje se bave prostitucijom u Zadar dolaze kao turistkinje, ali s privremenim boravišnim dozvolama iz zemalja EU-a kao što su Portugal ili Španjolska. Boravišne dozvole izdane u zemlji članici EU-a djevojkama iz Južne Amerike omogućuje nesmetano kretanje unutar schengenskog prostora.

Drugo, booking.com, ali i drugi portali za iznajmljivanje, ne pružaju nikakvu zaštitu vlasnicima stanova niti provjeru rezervacije. Slično je i sa sustavom eVisitor za prijavu i odjavu turista. Sustav registrira samo osnovne podatke osobe koja je došla u destinaciju te vrijeme prijave i odjave iz objekta u kojem je boravila.

Treće, i kad policiji prijavite sumnje na prostituciju u vašem stanu ili apartmanu, oni ne mogu bogzna što napraviti, jer cijelu pojavu nije jednostavno pratiti, ali ni dokazati. O tome govori i razmjerno mali broj policijskih prijava, svega devet u prošloj godini u Zadru. Sudeći prema oglasnicima na internetu, naime, u Zadru se prostitucijom bavi stotinjak raznoraznih Južnoamerikanki.

Četvrto, neke od tih žena koriste nevaljale dokumente, moguće i krivotvorene, pa je pitanje kako su uopće dobile radne i boravišne dozvole.

Peto, upuštaju li se te žene u prostituciju svojom voljom ili su pod prisilom? Jesu li dio organiziranog kriminala, odnosno jesu li podvođene kao seksualno roblje? Neuredna dokumentacija često sugerira da se može raditi i o trgovanju ljudima.

Ova otvorena pitanja stoje nadležnim tijelima za razmišljanje, no cijela priča ima i osobnu, gorku notu. Naime, činjenica da mu je stan služio za prostituciju nije dobro sjela našem sugrađaninu. Na dijelovima namještaja pronašao je tragove voska i svijeća, iz čega je zaključio da su mlade dame stvarale poseban ugođaj za svoje klijente. Neke predmete je zbog toga odmah izbacio iz stana jer su mu prizivali neželjene asocijacije…

image

Tijekom 2023. godine na području Zadra, Policijska uprava zadarska je nakon utvrđenog prekršaja odavanja prostituciji, iz čl. 12. Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, prekršajno sankcionirala devet stranih državljanki, od kojih pet državljanki Brazila, dvije državljanke Kolumbije, te po jednu državljanku Venezuele i Španjolske.

Žene prijavljene za prostituciju nisu imale radne i boravišne dozvole izdane u Zadru. U Hrvatsku ulaze kao turistkinje što znači da se bez boravišne dozvole mogu zadržati najviše tri mjeseca.

Osobama iz zemalja Južne Amerike, muškarcima i ženama, u 2023. godini zadarska je policija izdala ukupno 58 dozvola za rad i boravak i to: 21 dozvola državljanima Argentine, 12 dozvola državljanima Brazila, 8 dozvola državljanima El Salvadora, 7 dozvola državljanima Venezuele, 4 dozvole državljanima Kolumbije te po dvije radne dozvole državljanima Čilea i Meksika.

Prema statističkim pokazateljima u 2023. godini PU zadarska je izdala 10.053 dozvola za boravak i rad stranim državljanima koji dolaze iz 53 zemlje. U najvećem broju dozvole su izdane državljanima Bosne i Hercegovine, Nepala, Sjeverne Makedonije, Srbije.

Po djelatnostima strani državljani se najviše zapošljavaju u graditeljstvu, ugostiteljstvu i turizmu, industriji, poljoprivredi i ribarstvu te u prometu i vezama.

image

Kako utvrditi koliko se žena iz Južne Amerike u Zadru bavi prostitucijom? S obzirom na to da u pravilu dolaze kao turistkinje s pravom boravka tri mjeseca bez dozvole boravka, pokušali smo nešto više o tome doznati analizirajući podatke o dolascima i noćenjima za prošlu godinu.

Tijekom prošle godine, od svih gostiju iz Južne Amerike, u Zadru su najdulje boravili državljani Venezuele, pokazuju podaci iz e-visitora Turističke zajednice grada Zadra.

Službeni podaci za 12 država Južne Amerike pokazuju da je iz pet država – Brazila, Argentine, Kolumbije, Čilea i Venezuele – u Zadar prošle godine došlo 7268 gostiju, što je 92 posto svih gostiju iz Južne Amerike kojih je ukupno bilo 7874. Oni su ostvarili 92 posto svih noćenja gostiju iz Južne Amerike, točnije, 15.002 od ukupno 16.248 noćenja.

Najviše gostiju je bilo iz Brazila, 4071 koji su ostvarili 8025 noćenja, odnosno 1,97 noćenja po osobi. Argentinci su na drugom mjestu (1583 dolaska i 3015 noćenja) s prosjekom od 1,90 noćenja po osobi, na trećem mjestu su Kolumbijci (872 dolaska i 1875 noćenja) s 2,15 noćenja po osobi, na četvrtom Čileanci (576 dolazaka i 1231 noćenja) s 2,13 noćenja po osobi, a najmanje je bilo gostiju iz Venezuele, njih 166 koji su ostvarili čak 856 noćenja – nevjerojatna 5,15 noćenja po gostu – što je proporcionalno više od svih gostiju iz Južne Amerike.

Iskače podatak da su gosti iz Venezuele u Zadru u prošloj godini u prosijeku proveli više od pet dana. Kad se podaci stave u kontekst turističke sezone, Venezuelanci nisu bili najbrojniji u špici sezone (lipanj, srpanj i kolovoza), kada je bilo najviše gostiju iz Brazila, Argentine, Kolumbije i Čilea, nego u posezoni, odnosno rujnu, listopadu i studenome.

Konkretno, u rujnu su 22 gosta iz Venezuele ostvarila 96 noćenja, u listopadu ih je bilo samo 18, ali su imali 148 noćenja, najviše tijekom cijele godine, da bi u studenome njih devet ostvarilo 102 noćenja, u prosijeku dakle 11,3 dana!

Što će više od 11 dana raditi turisti iz Venezuele u Zadru u studenome, kada u gradu ”nema ni pasa”? Mogue se, recimo, baviti prostitucijom.

Podsjećamo, policija je samo jednu osobu (26) iz Venezuele prošle godine prijavila za prostituciji u Zadru, i ta osoba nema veze s Venezuelankom (33) koja je u Dubrovniku prije dva mjeseca, radeći kao prostitutka, prijavila jednu mušteriju da ju je okrao za tisuću eura. Štoviše, tijekom istrage ona i njene prijateljice iz Španjolske, priznale su da su prije dolaska u Dubrovnik od rujna do studenog radile u Zadru.

Sustav e-visitor nije naravno savršen. Iznesene brojke treba sagledati u svijetlu činjenice da se više od 30 posto gostiju u Zadarskoj županiji, a u Zadru je ta brojka još i veća, ne prijavljuje, na što je više puta javno ukazivao Tomislav Fain. Nadalje, osim neprijavljenih gostiju kod legalnih iznajmljivača imamo, u postocima nešto manju ”kategoriju” ilegalnih iznajmljivača, koji također ne prijavljuju goste, a turistički inspektori im ništa ne mogu jer nisu objekti registrirani za iznajmljivanje.

Imamo nadalje legalne iznajmljivače koji su posao iznajmljivanja stanova i apartmana prepustili agencijama, a neke od njih, pokazuje praksa, ne prijavljuju sve goste, pa tako i one povećavaju crnu brojku broja dolazaka i noćenja turista. Imamo i one koji iznajmljuju stanove “na crno”, bez plaćanja poreza i prijave djelatnosti.

Konačno, imamo kategorije iznajmljivača i domaćinstava. Iznajmljivači svoje stanove i apartmane prepuštaju na vođenje agencijama ili profesionalnim posrednicima, a domaćinstva dočekuju i ispraćaju goste, što je čest slučaj na otocima. Zato je i procjena da se prostitucija češće događa u objektima koji pretežito služe za iznajmljivanje i kojih je na tržištu neusporedivo više nego domaćinstava.

image

Korisnici usluga mladih prostitutki iz Južne Amerike u Zadru za komunikaciju, odnosno dogovor, u pravilu koriste platforme Telegram i Viber. Prethodno ih najčešće pronalaze preko stranica secrethostess.com i eurogirlsescort.com. Na njima se nalazi stotinjak djevojaka koje nude različite seksualne usluge u prosijeku za cijenu od 100 do 250 eura za jedan sat, plus dodatne usluge za koje je, ovisno o preferencama, potrebno izdvojiti od 50 do 200 eura.

Za djevojke dostupne u Zadru navodi se da su iz Kolumbije, Brazila, Venezuele, Argentine, a značajan broji ih je iz Ukrajine i Rusije, te zemalja zapadne Europe, poput Irske ili Nizozemske.

Većina djevojka je u dvadesetim godinama, predstavljaju se serijom eksplicitnih fotografija (selfija ili profesionalno snimljenih fotografija), nekad u kombinaciji s kratkim videima. Na ni jednom profilu od više desetaka pregledanih nismo pronašli fotografiju koja je snimljena u nekom prepoznatljivom lokalnom, odnosno zadarskom ambijentu. Uglavnom se radi o interijerima ili eksterijerima u strogo kontroliranim uvjetima kako bi se postigla njihova lokacijska neutralnost.

Slike s kojima se predstavljaju djevojke u pravilu ne odgovaraju stvarnim slikama djevojaka s kojima mušterije kasnije stupaju u kontakt. Kad se uđe u profil neke djevojke, naime, kao mjesto boravka navodi se Zadar s kontakt adresom te osobni podaci o godinama, izgledu te vrstama seksualnih usluga koje pružaju. Nekoliko Zadrana koji su koristili njihove usluge potvrdili su nam da slike djevojaka na internetskim stranicama nemaju veze s djevojkama s kojima su imali kontakt, ali to im nije pretjerano smetalo.

Svjesni su da je sve to dio biznisa i da su stranice i fotografije na internetu zapravo reklame kojima je cilj privući mušterije. Usluga se plaća u gotovini, a korisnici kasnije djevojku mogu ocjenjivati ili komentirati na njihovim profilima. U vjerodostojnost komentara teško je povjerovati, kao i u ukupan broj escort djevojaka koje se nude preko tih stranica na zadarskom području.

Naime, u trenutku nastanka ovoga teksta na stranici eurogirlsescort.com stoji da ih je u Zadru 96 (Zagreb 397, Split 194), no neke od tih djevojaka imaju iste kontakt telefone, ali različita imena i fotografije. Sve to sugerira da je prostitucija u Zadru, ali i diljem Hrvatske, ako je sudit po adresaru djevojaka, prilično raširena, no u stvarnosti je to puno skromnije što mušterije lako dovodi u zabludu. Postove nezadovoljnih korisnika, naime, nismo uspjeli pronaći, što ne znači da ih nema…

image
image

Ivica Neveščanin / SlobodnaDalmacija.hr

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk