Jagode pružaju važne prednosti za zdravlje, ali imaju jedan nedostatak

PRO Oglas

Jagode, kao i ostalo bobičasto voće, bogate su vitaminima, mineralima, vlaknima i spojevima s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Kad su dio hranjive prehrane, mogu pomoći u prevenciji raznih stanja. Jedno od tih zdravstvenih stanja je dijabetes tipa 2. Istraživanja sugeriraju da ovo voće smanjuje povećanje šećera u krvi nakon obroka kod nekih ljudi koji se bore s pretilošću ili prekomjernom tjelesnom težinom.

Osim toga, sastojci u jagodama također mogu pomoći u zaštiti od srčanih bolesti, moždanog udara, raka, visokog krvnog tlaka i zatvora.

Hranjive tvari u jagodama pomažu u podržavanju obrane tijela od sljedećih stanja, prema Medical News Todayu.

Bolesti srca

Jagode mogu pomoći u zaštiti od srčanih bolesti zbog sadržaja antocijana i kvercetina. Studija iz 2019. godine navodi da antocijanin ima veze s manjim rizikom od srčanih udara. Osim toga, kvercetin ima protuupalna svojstva za koja se smatra da smanjuju rizik od ateroskleroze, prema istraživanju iz 2016. godine.

Kalij u jagodama također podržava zdravlje srca, prema navodima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Moždani udar

Metaanaliza iz 2016. godine analizirala je 11 kliničkih ispitivanja kako bi se procijenila povezanost između unosa flavonoida hranom i moždanog udara, a utvrđen je smanjen rizik.

Rak

Hranjivi spojevi u jagodama i drugom bobičastom voću mogu pomoći u zaštiti od određenih karcinoma, prema pregledu istraživanja iz 2016. godine. Prvenstveno su korisni u prevenciji raka gastrointestinalnog trakta i raka dojke, ali u manjoj mjeri mogu pomoći u prevenciji raka pluća, prostate, jetre i gušterače.

Međutim, važno je napomenuti da su navedene studije bile studije na životinjama, koje se nisu posebno bavile jagodama, već bobičastim voćem općenito.

Visoki krvni tlak

Kalij u jagodama mogao bi biti koristan za osobe s visokim krvnim tlakom, a to je zbog načina na koji on pomaže neutralizirati negativne učinke natrija u tijelu, prema izvještaju o istraživanju iz 2018. godine.

Zatvor

Konzumiranje hrane bogate vlaknima, kao što su jagode, pomaže u održavanju redovitog pražnjenja crijeva. Vlakna potiču kretanje stolice kroz crijevni trakt, što pomaže u sprječavanju zatvora.

Rizici i mjere opreza

Nedostatak jagoda je taj što mogu sadržavati ostatke pesticida u većim količinama. Svake godine Ekološka radna skupina (EWG) objavljuje popis voća i povrća s najvišom razinom ostataka pesticida. Jagode često zauzimaju visoko mjesto na ovoj listi. Imajući to na umu, EWG predlaže kupnju organskih jagoda kako bi se smanjio rizik od izlaganja pesticidima.

Index.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO