Kako stanovnici ŽZH preživljavaju sa plaćom od 1.000 KM, dok je potrošačka košarica 2.668 KM

PRO Oglas

ŽZH na začelju po visini plaća!

Prema posljednjim statističkim pokazateljima za lipanj 2022. godine prosječna plaća u Županiji Zapadnohercegovačkoj iznosila je 1.003 KM. U 2022. godini plaće su u prosjeku povećane oko 10 posto u odnosu na 2021. godinu, kako u privatnom tako i u državnom sektoru. Kada navedene plaće usporedimo sa prosječnom potrošačkom košaricom koja je za srpanj 2022. godine iznosila 2.668,32 KM onda se moramo zapitati kako stanovnici Županije Zapadnohercegovačke preživljavaju?

Prosječna plaća u FBiH 1.115 KM, u Sarajevskoj županiji 1.403 KM

Prosječna plaća u ŽZH je ispod prosječne plaće u Federaciji FBiH koja iznosi oko 1.115 KM, a usporedbe radi daleko smo od prosječne plaće Sarajevske županije koja za lipanj ove godine iznosi 1.403 KM. Iako se aktualna politička vlast u ŽZH voli hvaliti kako smo po razvijenosti odmah iza Sarajevske županije, po plaćama to sigurno nismo. Ispred nas, osim Sarajevske županije, po visini plaća su i Unsko-sanska županija, Tuzlanska županija, Bosansko-podrinjska županija, Hercegbosanska županija i Hercegovačko-neretvanska županija. Gdje je onda ta razvijenost o kojoj pričaju? Što mislite razmišljaju li predstavnici aktualne političke vlasti u ŽZH kao i gospodarstvenici sa kojima dijele interese kako je malom običnom čovjeku preživjeti od prvog do prvog? Pojedini gospodarstvenici možda i misle, no većina njih je usmjerena prema tomu kako sa što manjim rashodima, čitaj plaćama, što više zaraditi.

Upravnim odborima 750 KM mjesečno

Kada bi naši stanovnici uživali benefite koje uživaju pojedinci na državnim jaslama, onda sigurno ne bi razmišljali o odlascima u strane zemlje u potrazi za dostojnim životom. O kojim benefitima govorimo? Pa možda luksuzna službena vozila koja se više koriste u privatne svrhe, naknade upravnim i nadzornim odborima u visini od 750 KM mjesečno (kao što je u Zavodu za zapošljavanje ŽZH), neopravdani dodatci na plaću u iznosu od 20-30 posto, isplaćeni regres koji je viši od zakonom predviđenog, mjesečne plaće od 3000 KM za rukovoditelje javnih poduzeća, rukovoditelje zavoda, rukovoditelje općina i gradova, ministre, zastupnike koji ne progovaraju… Ove „beneficirane“ ne zanima što je na Zavodu za zapošljavanje ŽZH gotovo 11.000 nezaposlenih osoba. Kako će se nezaposlena osoba nadati poštenom natječaju za posao kada je to iluzija? Posao u ŽZH, ukoliko nije udarnički, redovno dobivaju oni koje preporuči menadžment HDZ BiH.

O zapošljavanju u Zavodu za zapošljavanje ŽZH odlučuje direktor bez provedbe javnog natječaja

Dokaz tomu je i Pravilnik o radu Zavoda za zapošljavanje ŽZH donijet u travnju ove godine kojim je definirano da će o prijemu novih zaposlenika odlučivati direktor Zavoda, uz suglasnost Upravnog vijeća, bez da je utvrđena obveza provođenja javnog natječaja u radni odnos.

Škrti hercegovački kamen i ispucala zemlja kroz povijest su očvrsnuli žitelje ŽZH i podučili ih kako preživjeti u ekstremnim uvjetima. Već duže vrijeme im tu lekciju preživljavanja ponovno drži i aktualna politička vlast. Ali lijeka ima, 02.10.2022. godine je dan kada Vi trebate održati lekciju vlastodršcima.

Predsjednica ŽO HDZ 1990
Antonija Banožić


(Predizbori sponzorirani članak)

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO