Kakvu je izjavu Slavo Kukić dao o Daytonu prije točno 18 godina?

PRO Oglas

Poznati sveučilišni professor iz Posušja, ujedno jedan od poznatijih Akademika iz ove općine (vjerojatno i jedini koji tu titulu nije ostvario kao nekakav Fabusovac ili tome slično), prof. Slavo Kukić, prije točno 18 godina (16. veljače 2003. godine) dao je zanimljivu izjavu o Daytonu: “To je zapravo jedna crna rupa u kojoj je BiH izgubila svoj identitet. Prvi put u svijetu i u ustavno-pravnoj teoriji imate državu koja nema svoga prefiksa, niti je republika niti je monarhija…, a u kojoj imate dvije sastavnice”.

“Nevjerojatno je da imate jednu državu s formalno dvije, a u stvarnosti tri vojske. Vojska je sinonim, odnosno simbol svake države. Smatram da umjesto tog silnog rasipanja novca u oružane snage, treba napraviti vojsku kao simbol države sastavljenu od nekoliko tisuća ljudi, vojsku koja će biti više radi angažiranja BiH u mirovnim misijama, nego u smislu obrane. U ovoj državi treba osigurati jedinstven sustav sigurnosti”, rekao je Kukić tada u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

“Također, nakon dvanaest godina iskustva, mi smatramo da treba definitivno izgraditi principe denacifikacije zemlje. Mislimo da se nacionalna, kulturna i druga prava trebaju Ustavom zaštititi. Naime, mišljenja smo da realiziranje nacionalnog organiziranja u formi zaštite nacionalnih prava ne može biti temelj jedne normalne države”, dodao je Kukić.

“Na koncu, mi smatramo da treba izgraditi instrumente pravne države koji postoje svugdje u svijetu, a to drugim riječima znači pravosudni sustav koji će onemogućiti korupciju, kriminal i koji će omogućiti BiH da ide u red normalnih država”, kazao je prof. Slavo Kukić.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO