Koliko nita vam je potrebno? 2000, 3000, ili više od 4000? Radi se još jednom marketinškom triku

PRO Oglas

Nakon što je prestalo nabrijavanje kamera megapikselima, jedno vrijeme smo imali onu u kojoj su se proizvođači mobitela natjecali tko će prije i brže proizvesti zaslon veće rezolucije. Srećom, obje discipline su odavno postale stvar prošlosti, jer je u jednom trenutku dosegnut maksimum iznad kojeg više nije bilo smisleno ići, pa su se proizvođači fokusirali na ostale aspekte kamere i zaslona, koji ih mogu učiniti boljima neovisno o rezoluciji.

U međuvremenu je većina njih tako prešla na AMOLED tehnologiju, uveli su HDR, povećali stopu osvježavanja i uveli nove zaštite od grebanja i lomljenja. Sve nabrojane stavke su polučile konkretne rezultate, a sada je pred nama jedna disciplina koju već možemo nazvati marketinškim trikom.

Tako smo vidjeli da su proizvođači poput Samsunga i Applea svoje top modele odnedavno po pitanju pozadinskog osvjetljenja podigli na višu razinu. Konkretno, Samsung Galaxy S23 Ultra je došao s 1750 nita, iPhone 15 Pro Max s 2000, dok sada Galaxy S24 Ultra donosi čak 2600. Radi se o tzv „peak“ osvjetljenju u automatskom načinu, koje inače ne možete postići u ručnom.

Ostali proizvođači su pak za shodno našli da se i u ovoj disciplini pokažu „boljima“, odnosno da svoje nove modele na još jednom polju istaknu, pa smo već mogli upoznati uređaje s 3000, 4000 pa čak i 4500 nita pozadinskog osvjetljenja. No koliko su ti zasloni zapravo svjetliji od onih s npr. 2000 nita?

Prije nego što odgovorimo na ovo pitanje, treba reći da se deklarirane vrijednosti u nitima, tj. cd/cm2 uglavnom odnose na HDR sazdaj, što znači da jače pozadinsko osvjetljenje neće biti dostupno kad recimo gledate početni zaslon ili čitate tekst. Ovo zapravo i nije problem, jer je pod izravnim udarom sunca tekst prosječnom i zdravom oku čitljiv već pri 1000 nita, dok vam je u zatvorenom prostoru rijetko potrebno više od 500. U mračnoj prostoriji možda je dovoljno i 200.

Sada odgovor na gore postavljeno pitanje. Primjerice: je li 4000 nita dvostruko bolje (ili svjetlije) od 2000 nita? Najkraći mogući odgovor – nije. Zašto? Zato jer skala kojom rastu vrijednosti izražene u cd/cm2 ne raste linearno, već logaritamski. Kako se brojevi u nitima povećavaju, tako se razlika između njihovih vrijednosti vidljiva ljudskom oku smanjuje. Dakle 4000 nita je malčice bolje od 2000 nita, ali daleko od dvostruko boljeg.

Pored ove varke u logaritamskoj skali, prosječnom korisniku i kupcu nije teško prodati priču da mobitel A mobitel ima dvostruko više nita od mobitela B, zahvaljujući deklaraciji u brojevima.

Dakle u ovoj novoj utrci u pozadinskoj svjetlini imamo praktički dva marketinška trika na koja ne biste trebali nasjesti. Naravno, više je uvijek bolje ako vam treba jače pozadinsko osvjetljenje, recimo zbog slabijeg vida, no taj podatak vam ne bi trebao biti presudan prilikom odabira uređaja. Dakle, upitno je u kojim slučajevima ćete tu prednost uopće moći iskoristiti, a same brojke zapravo ne znače puno, pogotovo kad su prešle granicu od 2000 nita. Paralelu ovdje možemo povući s rezolucijom zaslona, čije povećanje nakon neke granice više nema smisla jer ljudskom oku nije toliko vidljivo. Ista priča se sada događa s pozadinskim osvjetljenjem, no pitanje je gdje će proizvođači stati.

Mob.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk