YouTube je moguće gledati bez reklama i adblockera – ali s VPN-om

PRO Oglas

Nastavlja se “bitka” YouTubea i gledatelja koji nisu spremni plaćati im pretplatu, ali niti gledati oglase prije, usred i poslije odabranih sadržaja. Sudeći prema komentarima na forumima i društvenim mrežama, takvih je gledatelja zaista mnogo, pa traže sve moguće načine kako izbjeći i plaćanje YouTubeu za njegove usluge, uz istodobno izbjegavanje monetizacije pregleda putem oglasa.

Jedno od takvih rješenja su dodaci za blokiranje oglasa, popularni adblockeri, kakve na svojim računalima instalirane ima gotovo svaki drugi korisnik Interneta. No, YouTube odnedavno uvodi različite mjere protiv takvih dodataka, pa blokira ili usporava učitavanje videa otkrije li da se nešto takvoga nalazi na računalu. Ipak, dovitljivi su korisnici pronašli još jedan način kako nadmudriti i te mjere.

YouTube se može legalno gledati bez reklama i plaćanja, i to ako imate samo – dobar VPN. Softver za upravljanje virtualnom privatnom mrežom može vašu lokaciju YouTubeu maskirati i prikazati mu da mu pristupate iz neke druge države, a upravo “u tom grmu leži zec” – postavite li kao zemlju pristupa Albaniju, oglase na YouTubeu nećete vidjeti.

No, nije sve tako jednostavno. Vrlo je vjerojatno da će “trik” upaliti samo s boljim VPN servisima, kod kojih prava lokacija neće “procuriti” do Googlea, pa ćete, umjesto pretplate na YouTube Premium, morati plaćati pretplatu na takav VPN.

Na Redditu se navodi da Googleu “nije legalno” korisnicima iz Albanije prikazivati reklame, odnosno da se oglasi korisnicima iz te zemlje ne prikazuju jer na albanskom tržištu monetizacija sadržaja nije dostupna. Međutim, istina je nešto drugačija. Googleova platforma za oglašavanje, naime, još uvijek službeno ne podržava albanski jezik, pa stoga tamošnjim gledateljima ne isporučuje oglase. Za sada, dakle, VPN se može postaviti na Albaniju pa gledati YouTube do mile volje bez prekida.

Ova “rupa” u pravilima vjerojatno će u dogledno vrijeme biti zatvorena, čim se Google odluči ozbiljnije pozabaviti albanskim tržištem i uvesti podršku za njihov jezik. U skladu s tim, morat će formalno pokrenuti i poslovanje u toj zemlji, početi plaćati poreze, isplaćivati naknade autorima s tog područja i slično.

Bug.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO