Kraj jedne ere: Adobe Flash Player je došao svome kraju

PRO Oglas

S 2020. godinom završila je službena podrška za Adobe Flash. Ovaj multimedijalni player i alat za kreiranje je bio dugo s nama, ali mu je napokon došao kraj. Mnogi su ga priželjkivali i prije, ali sada smo ga napokon dočekali!

Iako se broj korisnika Flasha jako smanjio u zadnjih 5 godina, sada s uklanjanjem Flash Playera, mnoge web stranice i online igre će prestati raditi u potpunosti.

Dugoočekivani kraj

Kraj Adobe Flasha i nije neko veliko iznenađenje. Adobe je najavio da će ukloniti Flash još krajem srpnja 2017. godine. U biti je dano još 3 godine da se web stranice prilagode novim standardima i da programeri imaju vremena prepisati aplikacije iz starih tehnologija u nove.

Kako smo zakoračili u novu godinu, tako je i Microsoft odlučio da više neće podržavati Adobe Flash Player. Od 12. siječnja 2021. godine, Adobe će blokirati Flash sadržaj koji se pokretao u Flash Playeru. Ako pokušate pokrenuti Flash Player instaliran na vašem sustavu, vidjet ćete ovo upozorenje:

Kao što je već rečeno u listopadu prošle godine, uklanjanje Flasha će doći u dvije faze.

Update Windowsa koji je došao u listopadu je uklonio svaku kopiju Adobe Flash Playera kojeg ste imali instaliranog. To znači, ako ste Adobe Flash Player instalirali kao regularnu aplikaciju i vidjeli ste ju u “Programs & Features” listi, ovaj update će ju “nasilno” obrisati.

Taj patch bi trebao doći do svih korisnika do kraja siječnja ove godine. No, to je tek prva faza. Ovaj dotični update ne briše sve konekcije s Flashom. Na primjer, ako imate Flash komponentu instaliranu u Microsoft Edgeu, ona će vam ostati i nakon updatea Windowsa. Zato će doći još jedan update (op.a. Zasad nema datuma) koji će ukloniti i Flash iz web preglednika.

Drugi popularni web preglednici su već izbacili Adobe Flash Player ili to rade. Mozilla će ga ukloniti s idućom verzijom Firefoxa (verzija 85), koja će doći 26. siječnja 2021.

Google Chrome je onesposobio podršku za Flash s verzijom 76 (trenutačno smo na Chrome verziji 87), te će kompletno ukloniti svaku Flash opciju u jednom od nadolazećih verzija.

Apple će ubiti Flash sa Safarijem 14, dok će Opera u stopu prati Google Chrome iz tehničkih razloga.

Kraj jedne ere

Adobe Flash je punio naslovnice tehničkih portala iz mnogo razloga u proteklim godinama. Iako se radi o popularnom alatu za izradu Flash igara i zabavnog sadržaja, ovaj alat je bio prepun sigurnosnih rupa.

Samo lista kritičnih sigurnosnih propusta je bila opisana u preko nekoliko desetaka stranica. Neki od tih propusta su bili jako opasni, gledano iz tehničke perspektive. Iako je ovo ispravan put i jedina ispravna odluka, teško je ne reći da je Flash obilježio kraj jedne ere i ostao zauvijek zapisan u povijesti Interneta.

PcChip.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO