Novi Windows 10 update riješit će se Flash Playera jednom zauvijek

PRO Oglas

Adobe Flash, multimedijska softverska platforma koja je pokrenula toliko animiranih videozapisa prije YouTubea poput Homestar Runnera, službeno je drevna tehnologija. Od 31. prosinca 2020. Adobe je prestao podržavati softver, a sada Microsoft poručuje svakom korisniku sustava Windows 10 da je vrijeme da ga napusti ako to već nisu učinili, piše portal Gizmondo.com.

Novo Microsoftovo ažuriranje sustava Windows 10, trenutno dostupno putem Kataloga ažuriranja, trajno uklanja Flash iz operativnog sustava prema najnovijim sustavima Windowsa, ali samo za Windows 10 verzije 1909 i starije te nekoliko verzija sustava Windows Server. Ista će se zakrpa pojaviti na usluzi Windows Update tijekom sljedećih mjesec dana ili tako nešto i bit će dostupna putem usluge Windows Server Update Service (WSUS) negdje početkom 2021. (Ažuriranje bi također trebalo biti dostupno za verziju 1909, ali nije jasno zašto se zakrpa te verzije ne pojavljuje na stranici Katalog ažuriranja.) Isprva će ažuriranje biti neobavezno, ali će nakon nekoliko mjeseci biti premješteno na preporučena ažuriranja.

Primjenom ažuriranja uklonit će se samo Adobe Flash Player koji je instalirala vaša verzija sustava Windows, a ne ako ste ga ručno instalirali iz drugog izvora, kazali su iz Microsofta. Nakon primjene ažuriranja, Adobe Flash uklonit će se s upravljačke ploče, a korisnici sustava Windows 10 neće se moći vratiti natrag. Korisnici također mogu deinstalirati Flash putem web stranice Adobe .

Ako apsolutno morate ponovno instalirati Flash, morat ćete resetirati uređaj na raniju točku vraćanja sustava . Ako nemate točku vraćanja, obavezno je napravite prije primjene ažuriranja za uklanjanje Flash-a.

Do kraja mjeseca Microsoft će ukloniti i Adobe Flash Player iz svog novog preglednika Edge. “Počevši od siječnja 2021. godine, Adobe Flash Player bit će onemogućen prema zadanim postavkama, a sve verzije starije od KB4561600 objavljene u lipnju 2020. bit će blokirane. Resursi za preuzimanje koji se odnose na Adobe Flash Player i koji su hostirani na Microsoftovim web mjestima više neće biti dostupni ”, rekli su iz Microsofta.

Korisnici Microsoft Edge Legacy i Internet Explorer 11 trebali su primiti i svoje posljednje sigurnosno ažuriranje Adobe Flash u ili prije prosinca 2020. godine. Google Chrome već je napustio Flash, zajedno s Mozillom Firefox i Apple Safari. Safari je prestao podržavati Flash u rujnu 2020. s verzijom 14. Ako pokušate preuzeti dodatak Flash s web stranice Adobe, vaš će vas preglednik sada spriječiti u tome.

Uz to, Adobe će blokirati pokretanje Flash sadržaja u Flash Playeru od 12. siječnja 2021. kako bi “pomogao osigurati korisničke sustave” , kazali su . Budući da macOS i Windows više neće primati sigurnosna ažuriranja Flash-a, ima smisla to učiniti s obzirom na to da je to sada nestali dio tehnologije.

Prvo ga je razvio FutureWave prije nego što ga je preuzeo Macromedia, a zatim Adobe, Flash je bio pravi način za ugrađivanje ljepših animacija, video uređaja i videoigara na web stranice tijekom kasnih 90-ih i ranih 2000-ih. Otvorio je put potpuno uronjenim, interaktivnim web mjestima koja su danas uobičajena. No, zbog širenja većih i boljih platformi poput HTML5, OpenFL-a i Unity-a Flash se polako osjećao zastarjelim. Adobe je svoje autorsko okruženje Flash preimenovao u Adobe Animate 2015. godine kako bi proširio podršku za HTML5 i potaknuo programere da grade nove web standarde umjesto Flasha.

Većina onoga na što danas nailazite na web mjestu nije Flash, već HTML5 ili neki drugi otvoreni standard kojem je potrebno mnogo manje vremena za generiranje web stranica. Ne samo da su moderna autorska okruženja dramatično manje CPU-intenzivna, već nešto poput HTML5-a ne treba dodatak preglednika za rad, za razliku od Flash-a. HTML5 radi izvorno sa svim preglednicima, a također je i SEO prilagođen.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO