Kraj manipuliranja s prijevozom učenika u Širokom Brijegu, kao i ranijeg dolaska i kasnijeg odlaska!

PRO Oglas

Na zamolbu brojnih roditelja, kao i samih učenika s područja Širokog Brijega koji koriste autobusni prijevoz do škole i natrag, a koji se susreću s problemom preranog dolaska. Ispred portala OTPOR.Media, uputili smo upit prema ministarstvu obrazovanja ŽZH, Uredu gradonačelnika Širokog Brijega, Strukovnoj školi i Gimnaziji fra Dominika Mandića u Širokom Brijege kao i samom autobusnom prijevozniku Miškić Bus-u:

“Temeljem koje odluke i kojih razloga je djeci koja pohađaju Srednju strukovnu školu Široki Brijeg pomjeren početak nastave u drugoj smjeni sa 13.30h na 13.45h.

Naime, u prošloj školskoj godini pomjeren je početak školske nastave sa 13.15h na 13.30h, ove godine dodatnih 15 min što stvara učenicima problem, nastava im završava dosta kasno a pojedini učenici koji putuju autobusom ispred škole čekaju početak nastave duže od sat vremena”.

Na našu upit, odgovorila nam je prof. Ljerka Naletilić, ujedno ravnateljica Srednje strukovne škole Široki Brijega, a njen dopis prenosimo u cijelosti:

“Nastavno na Vaš upit primite na znanje sljedeće činjenice o korekciji rasporeda zvonjenja:

1.Na početku ove školske godine, u rujnu 2020., škole koje rade u dvije smjene su zbog epidemioloških mjera morale osigurati dovoljno vremena (najmanje 40 min) između smjena za ventilaciju i dezinfekciju svih školskih prostora prije početka sljedeće smjene. Prije pandemije je razmak između smjena bio 20 minuta.

2.Zbog toga je u obje srednje škole u Širokom Brijegu raspored zvonjenja u prvom polugodištu ove šk. god. korigiran za 10 minuta i nastava je u drugoj smjeni počinjala u 13 i 30 sati.

3.Izvjestan broj učenika koji u školu dolaze autobusom su znatno kasnili na prvi školski sat u popodnevnoj smjeni, što je ometalo organizaciju i tijek nastave u obje škole. No izuzetne okolnosti u ovoj školskoj godini dodatno su motivirale sve čimbenike nastavnog procesa na još veću strpljivost i međusobnu suradnju.

4.Roditeljsko vijeće Gimnazije FDM je nedavno reagiralo na ovu situaciju pismom školi, a na znanje osnivaču škole Gradu Širokom Brijegu i resornom ministarstvu.

5.Ravnatelji obje srednje škole su se prošlog tjedna odazvali pozivu osnivača na dogovor s prijevoznikom o rješavanju problema kašnjenja učenika na nastavu. Rezultat tog dogovora je korekcija početka nastave za 15 minut samo u drugoj smjeni, dakle u 13 i 45 sati..

6.Ova promjena ima svoje nedostatke ali i prednosti.

Prednosti su sljedeće:

a)svim učenicima je omogućeno pohađanje cjelokupne nastave

b)omogućeno je neometano odvijanje nastavnog procesa od prvog nastavnog sata

c)izbjegava se prometni kolaps na Brijegu koji se stvara istovremenim završetkom nastave i večernjih obreda u Crkvi

Negativni utjecaji koji popodnevne školske smjene ostavljaju na mlade ljude su predmet brojnih stručnih analiza a neke vidljive posljedice ste s pravom naveli, no svi mi priželjkujemo uvjete u kojima neće uopće biti potrebe za nastavom u kasnim popodnevnim satima.

7.Temeljem postojećih okolnosti u lokalnoj sredini postignut je spomenuti dogovor između osnivača, prijevoznika i dvije škole a na znanje resornom ministarstvu. Budući da je Srednja strukovna škola ovog tjedna u popodnevnom turnusu, od ponedjeljka 22. veljače.2021. počeo se primjenjivati korigirani raspored zvonjenja” – stoji u odgovoru ravnateljice Srednje strukovne škole u Širokom Brijegu, prof. Ljerka Naletilić.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH proslijedilo nam je dopis koji je poslan prema ravnateljici Srednje strukovne škole da nam dostavi zatražene odgovore, a koje ste pročitali.

Ured gradonačelnika Širokog Brijega, kao ni Gimnazija fra Dominika Mandića još se nisu oglasili. Ali zato iz firme “Miškić Bus”, poslali su nam detaljne informacije na naš upit, i koji su svjesni spomenutog problema brojnih učenika i roditelja čija djeca koriste autobusni prijevoz do škole i natrag.

Kako su nam kazali iz spomenute autoprijevozničke firme, dogovor sa školama je postignut kako ne bi više dolazilo do diskriminacijskog položaja prema pojedinim učenicima. Već od narednog tjedna tome će biti kraj. Školski satovi će se uskladiti u svim školama, kao i to da učenici na nastavu dolaze pred početak same nastave, a ne kao što je to bio slučaj do sada!

U nastavku donosimo kompletan odgovor:

MIŠKIĆ BUS d.o.o. je društvo koje dugi niz godina obavlja prijevoz učenika na području grada Širokog Brijega, te smo oduvijek težili regulaciji reda vožnje autobusa kako bi se prvenstveno zadovoljio interes učenika. Tijekom svih ovih godina uvijek smo zajedničkim naporima sa svim školama čiji učenici koriste javni prijevoz nastojali pronaći najbolji model imajući u vidu specifičnost izvođenja nastave, kao i same školske kapacitete. Smatramo kako je unaprjeđenje autobusnih linija uvijek i isključivo pravljeno na dobrobit učenika i to je jedino dobro kojeg svi mi koji sudjelujemo u organizaciji prijevoza trebamo gledati, a tek nakon toga dolaze ostali aspekti koji bi eventualno mogli utjecati na red vožnji kojima se organizira prijevoz učenika.

Pandemija COVlD-19 negativno je utjecala na sve nas, kako na same učenike, tako i na nastavno i ostalo osoblje u školama, pa u konačnici i na naše zaposlenike odnosno samo Društvo. Zbog nastupanja pandemije COVlD-19 nastavni proces doživio je određene promjene po pitanju izvođenja nastave, posebno nastave koja se izvodi u dvije različite škole, a koje se nalaze u istom objektu, baš kao što je situacija sa Gimnazijom fra Dominik Mandić i Srednjom strukovnom školom Široki Brijeg, koje svoje nastavne procese izvode u dvije smjene jer koriste iste prostorije za izvođenje nastave.

Prema novim uputama i odlukama nadležnih tijela, izvođenje nastave u školi na Brijegu doživjelo je određene promjene po pitanju početka nastave u drugoj smjeni. U odnosu na prijašnjih 13:15 sati, početak nastave pomaknut je u 13:35 sati, a slijedom te promjene i naše Društvo prilagodilo je red vožnji sukladno toj satnici, iako su se događala određena kašnjenja za određene relacija, a najviše do 8 minuta.

Kako bi se izbjegla ta kašnjenja učenike, zajedničkim dogovorom sa četiri škole (Prva osnovna škola, Druga osnovna škola, Gimnazija fra Dominik Mandić i Srednja strukovna škola), a čiji učenici koriste ugovoreni prijevoz suglasno je utvrđeno da bi bilo najbolje početak nastave u drugoj smjeni pomaknuti na 13:45 kako bi svi učenici mogli imati jednake uvjete po pitanju izvođenja nastave. Osim toga, prilikom donošenja te odluke nije se samo gledalo na učenike srednjih škola, nego se gledalo i na interes učenika osnovnih škola koji su ovakvim redom vožnje dovedeni u još bolji položaj nego što je bio prije početka pandemije COVlD-19.

Naime, novim redom vožnje kojeg smo usuglasili sa novim početkom izvođenja nastave, svi učenici su stavljeni u jednak položaj po pitanju slobodnog vremena. Prema novom redu vožnje koji je u potpunosti usklađen s početkom izvođenja nastave, učenici koji su prije dolazili 45-50 minuta ranije u školu, sada dolaze u školu u točno predviđeno vrijeme, te samim time imaju više vremena i za pripremu za školske aktivnosti.

Osim toga, imajući u vidu učenike osnovnih škola, isti nakon završetka nastave više ne moraju čekati po 45 minuta kako bi krenuli svojim domovima budući da po novom redu vožnje nakon završetka sedmog sata isti imaju 10 minuta da dođu do svoje autobusne linije koja ih odmah vozi doma.

Smatramo kako smo uspostavom ovakvog reda vožnje, a koji je usklađen sa izvođenjem nastave napokon riješili problem koji je godinama bio vezan za djecu koja koriste autobusne linije za dolazak i odlazak iz škole jer ista žive po nekoliko kilometara udaljena od škole u kojoj se izvodi nastava. Možemo slobodno reći kako su upravo ta djeca zbog nemogućnosti direktnog odlaska doma bila diskriminirana u odnosu na drugu djecu.

Osim ovih navoda koji su isključivo vezani za dobrobit djece, ovakvom regulacijom reda vožnji autobusa koji su usklađeni s izvođenjem nastave, riješeno je i pitanje koje je godinama stvaralo problem, a odnosilo se na stvaranje velikih prometnih gužvi na platou između zgrade Gimnazije fra Dominik Mandić i crkve na Brijegu.

Prema prethodnom redu vožnje svaku večer u 18:45 sati na tom prostoru nastale bi prometne gužve jer bi u isto vrijeme krenuli autobusi sa učenicima, profesori sa svojim vozilima, kao i vjernici koji bi išli na večernju misu. Neposrednim promatranjem par večeri zaredom, ustanovili smo da se ovaj problem više ne događa, te nema prometnih zastoja u tom periodu, čime se poboljšala i sama sigurnost u prometu za sve sudionike, a posebno za učenike koji prelaze kolnik, a isti je i dosta nepregledan na tom području.

Svjesni smo kako je ovakvim načinom izvođenja nastave pomaknut završetak druge smjene sa 18:45 sati na 19:00 sati, te da je to utjecalo na određene izvannastavne aktivnosti, no imajući u vidu sve gore navedeno smatramo da je ovakav način rada najsvrsishodniji iz gore navedenih razloga.

Sa svim ovim pitanjima složili su se i ravnatelji Prve osnovne škole, Druge osnovne škole kao i ravnateljica Srednje strukovne škole Široki Brijeg.

Smatramo kako bi se izvannastavne aktivnosti trebale prilagoditi redovnom obrazovnom procesu koji ne bi trebao imati alternativu po tom pitanju, posebno imajući u vidu dobitak koji imaju djeca koja koriste autobuse za dolazak i odlazak iz škole.

Ovakvim načinom rada, riješili su se i drugi problemi koji su se vezali za školsku imovinu, zalaske djece u prostorije u kojima ne bi smjeli boraviti, te druga pitanja, a koja su bila uzrokovana neusklađenošću autobusnih linija s početkom izvođenja nastave.

Kao Društvo koje godinama obavlja prijevoz učenika, bili bi najsretniji da možemo imati nastavu u samo jednoj smjeni ali u taj dio ne bi previše ulazili, te smo dužni prilagoditi svoje kapacitete sukladno stvarnom stanju” kazali su za portal OTPOR.Media iz firme “Miškić Bus” koja je zadužena za autobusni prijevoz učenika na području Širokog Brijega.

Narednih dana pozabavit ćemo se temom autobusnih stajališta pred školama, koja su sve, samo to nisu!

Mili Marušić / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO