Kreće prodaja imovine rudnika u FBiH zbog enormnih dugova

PRO Oglas

Porezna uprava Federacije BiH, Županijski porezni ured Zenica, oglasio je prodaju zaplijenjene imovine dva rudnika putem prve javne aukcije radi namirenja nagomilanih dugova.

Prodaje se imovina Rudnika mrkog uglja “Kakanj” ukupne vrijednosti 6.367.700 KM.

Riječ je o tri lota koja pripadaju pogonu “Stara jama”. Svaki obuhvaća po kuću, zgradu i dvorište, u vrijednosti od po 1,7 milijuna KM, 2,1 milijuna KM i 2,5 milijuna KM.

Prodaje se i imovina Rudnika mrkog uglja “Zenica” u vrijednosti od 2.296.200 KM. Riječ je o nekretnini površine čak 73.788 metara kvaratnih koja pripada Rudniku “Stranjani”.

Prva javna aukcija će se održati 7. prosinca 2023. godine (četvrtak) u zgradi Županijskog poreznog uredu Zenica.

Inače, oba ova rudnika posluju u sastavu Elektroprivrede BiH, te spadaju u najveće porezne dužnike u entitetu.

Prema posljednjim podacima koje su objavljeni, a koji pokazuju stanje na dan 30. rujna ove godine, rudnik Zenica ima dug od oko 150 milijuna KM, a rudnik Kakanj oko 91 milijun KM.

Riječ je o listi poreznih obveznika sa iznosom duga po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada. Na toj listi se rudnik Zenica nalazi na trećem a Kakanj na sedmom mjestu najvećih dužnika u FBiH.

Podsjetimo da je Elektroprivreda BiH u periodu siječanj-rujan 2023. godine, ostvarila gubitak od oko 50 milijuna KM.

Trend negativnog poslovanja uzrokovanog energetskim, cjenovno-troškovnim i drugim okolnostima, biti će nastavljen i do isteka godine.

Negativno poslovanja uzrokovano je prvenstveno kontinuiranim smanjenjem isporuka uglja iz rudnika Koncerna EPBiH u periodu 2020-2022. godina, koje je nastavljeno i do rujna ove godine, povećanjem cijene uglja i troškova njegovog prijevoza, smanjenjem proizvodnje električne energije i bilansnih viškova kojima su, plasiranjem na tržištu, nadoknađivane razlike u odnosu proizvodna – prodajna cijena za javno snabdijevanje.

Biznis.info

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk