Malo mu nezgodno vrijeme da riskira sukob s njemu bliskim HDZ-om, ali jednim okom gleda kako da to odradi!

PRO Oglas

U pokušajima da ovlada sa što više atraktivnih lokacija i institucija u Mostaru izraelski biznismen iz iznajmljivača Alumija, Amir Gross Kabiri je svojevremeno „bacio oko“ i nastajanje Kazališta lutaka Mostar, koje je nekada bila mostarska sinagoga.

Smatrao je kako ta zgrada pripada Židovskoj zajednici u Mostaru kojom je u međuvremenu zavladao.

„Mali problem“ u tom njegovom planu bio je to što je početkom pedesetih godina prošlog stoljeća sklopljen pravovaljani ugovor o prodaji izdanja Sinagoge tadašnje Općine Mostar o čemu naravno postoji odgovarajuća dokumentacija!

Duže vrijeme je Kabiri opsjedao kazalište, prijetio odvjetnicima, uvjetovao, dovodio čak i delegaciju Vlade FBiH, da bi na kraju, ipak shvatio da od toga neće biti ništa, pa se prebacio na „rezervni plan.“

Kako Ljudski.ba saznaje od dobro obavještenih izbora, Kabiri je iskoristio svoje jako dobre veze u Ambasadi Izraela, koja pokriva BiH, kako bi jedan od tamošnjih diplomata posjetio Mostar i gradonačelnica Marija Koridića. Razlog? Kabiri se sada želi “upakirati” na lokaciji na mostarskom Bulevaru na centralnoj gradskoj prometnici o kojoj se prije dvadeset i kusur godina govorilo kao o “lokaciji za izgradnju Židovskog centra i sinagoge”. Čak je urađen i idejni projekt.

viber slika 2023 11 23 10 19 03 915

Na mjestu na kome se tijekom ljeta prođe ogroman broj turista za Stari grad i Stari most i danas je vidljiva ograda na kojoj su postavljene metalne „Davidove zvijezde“. Bio je to plan nekadašnjeg gradonačelnika Mostara i povremenog biznismena Safeta Oručevića, koji nikada nije realiziran. Grad Mostar nikada službeno nije odbio projekt Židovskog centra i sinagoge, ali je sve ostalo samo na ogradama s Davidovim zvijezdama i idejama.

Administarcija nekadašnjeg gradonačelnika, pokojnog Ljube Bešlića, stalno se „vadila“ na proceduru i različite administrativne probleme samo da nekako onemogući realizaciju ovog projekta – saznajemo od dobro upoznatih u cijelom slučaju. Projekt je stalno bio „živ“, ali se nikada nije ništa napravilo, zbog vožnje „papira“ na relaciji Mostar-Sarajevo.

viber slika 2023 11 23 10 19 04 363

Postavlja se pitanje hoće li sada Kabiri uz pomoć diplomata konačno „pogurati“ stvari s mrtve točke i ući u sukob s njim bliskim HDZ-om BiH po čijim je instrukcijama pokojni Ljubo Bešlić svojevremeno radio i tako ostavio Židovski centar „u zraku“?

Ljudski.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO