Uopće ih nije sramota uzeti otpremninu, mirovinu koristiti kao džeparac i opet biti na funkciju s ekstra primanjima i privilegijama!

PRO Oglas

Da političari u Bosni i Hercegovini uživaju velike privilegije, nije neka tajna. Sve je počelo nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kada su se nerealno visokim plaćama političari iz RS pokušali privoljeti da se bore za funkcije u Sarajevu, točnije za državni nivo vlasti.

Ipak, kako je vrijeme prolazilo i kako je postalo normalno da političari iz RS imaju radna mjesta u FBiH, te privilegije se nisu smanjivale, pa su političari na različitim funkcijama na državnom nivou vlasti imali primanja koja su itekako odskakala od regionalnog prosjeka.

Priča o privilegijama političara ponovo je došla u centar pažnje prije nekoliko dana, kada je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Zlatko Miletić umirovljen.

Njegova otpremnina za odlazak u mirovinu koštala je državu oko 30.000 KM, što je iznos u visini od šest njegovih neto plaća. Sve to možda i ne bi bilo toliko sporno da Miletić neće ostati na istoj funkciji i primati plaću – ali i mirovinu.

Iako su ranije postojali brojni prijedlozi za smanjenje iznosa otpremnina, što su vladajuće koalicije redovno odbijale, nitko, pa ni opozicija, nije se bavio suštinom problema. A suština problema je u tome da ne postoji mogućnost odbijanja otpremnine, ali i to da je svrha otpremnine da se radniku olakša tranzicija s plaće na mirovinu, čega u ovom slučaju nema, jer niti jedan političar odlaskom u mirovinu i primanjem otpremnine ne napusti svoju funkciju.

Problem je i to kako netko tko je umirovljen može uživati gotovo jednake privilegije kao i oni koji su i dalje profesionalni zastupnici, odnosno oni kojima je to i dalje radno mjesto.

Iako su prije nekoliko godina otišli u mirovinu, u zastupničkim i delegatskim klupama i dalje sjede Sredoje Nović (SNSD), Nebojša Radmanović (SNSD) i Nikola Špirić (SNSD). Dragan Bogdanić, Bariša Čolak, Jakov Galić, Dušanka Majkić, Mirsad Mešić, Krstan Simić, Boško Tomović, Petar Kunić, te rahmetli Hasan Bećirović i Beriz Belkić su, također, dobili ove privilegije. Prema podacima CIN-a, 15 državnih dužnosnika koji su postupili ovako, između 2010. i 2021. godine koštali su državu 436.767 KM na ime otpremnina, 2,31 milijun KM za plaće i druge naknade, a dobivali su i mirovine.

No, spisak nije zatvoren početkom 2021., pa su u posljednje dvije godine, izuzev spomenutog Miletića, brojna zvučna imena otišla u mirovinu, a zadržali su funkcije.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je više od godinu primao plaću kao član rukovodstva Doma naroda PSBiH, a ujedno je primao i mirovinu te dobio otpremninu. Dva mjeseca nakon Izetbegovića, odnosno u kolovozu 2021. godine, Dragan Čović se našao u istoj situaciji, s tim da on, za razliku od Izetbegovića, i dalje sjedi u delegatskim klupama u Domu naroda.

Pred kraj mandata u Predsjedništvu BiH Šefik Džaferović je dobio rekordnu otpremninu od 37.097 KM, a samo tri mjeseca kasnije umirovljene dane je zamijenio delegatskim klupama u Domu naroda PSBiH.

Prema informacijama koje je CIN objavio prije dvije godine, u periodu od 2010. do prve polovine 2021. godine čak je 15 dužnosnika na državnom nivou uzelo otpremnine za odlazak u mirovinu i nastavilo primati plaće, a mirovine su im poslužile kao džeparac. Kasnije se taj spisak proširio za još sedam osoba.

Avaz.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO