Ministar Mladen Begić: Izjednačena prava ratnih vojnih invalida HVO-a u Hrvatskoj

PRO Oglas

Upornost ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i opredijeljenost Vlade Hrvatske, na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem, je krunisana današnjom Odlukom Vlade RH da u saborsku proceduru uputi Prijedlog zakona o izmjenu i dopunu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, ocijenio je u četvrtak Mladen Begić, voditelj Odjela za branitelje pri Glavnom vijeću Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

– Uzevši u obzir činjenicu da se, osim promjena koje se tiču poboljšanja materijalnih i radnih prava te poboljšanja skrbi za branitelje starije dobi, izmjene odnose i na pripadnike HVO, i to na kategorije branitelja s oboljenjima i povredama s postotkom tjelesnog oštećenja organizma manjom od 80%, a koji do sada nisu bili obuhvaćeni zakonom i nije im bilo omogućeno konzumiranje bilo kakvih prava u RH, ovo je prvorazredna informacija koja će zasigurno obradovati sve branitelje HVO-a, dodao je i istaknuo da se tom izmjenom došlo do kraja dugog i mukotrpnog puta izjednačavanja prava ratnih vojnih invalida pripadnika HVO u RH.

– U proteklih dvadesetak godina smo kontinuirano iznosili potrebu da se izvrši ovakvu izmjenu zakona. No, nije u svim periodima vladavine u RH postojalo isto raspoloženje za priznavanje prava braniteljima HVO, dodao je Begić koji je podsjetio na put do ostvarenja tih prava još od vremena ratnih sukoba u BiH i u RH.

– Kako bismo promijenili negativan kurs RH prema pripadnicima HVO, Hrvatski narodni sabor BiH je 2015. formirao Radnu skupinu koja je aktivno sudjelovala u razgovorima i pregovorima s predstavnicima Vlade RH o položaju branitelja HVO-a u RH. U samom početku, ti pregovori nisu bili u duhu dobrih namjera. Ništa nismo uspjeli dogovoriti ni konkretizirati sve do imenovanja Tome Medveda za ministra hrvatskih branitelja. Njegovim dolaskom na čelo Ministarstva, počeli su konstruktivni razgovori, bez ikakvih predrasuda, smatra Begić koji ne dvoji da će se tijekom narednih razgovora iznaći optimalno rješenje jer postoji svijest da je starenje braniteljske populacije, porast njihovih zdravstvenih problema i smrtnosti te samačka kućanstva u kojima se nema tko brinuti o njima najveći izazovi s kojima se susreće Ministarstvo, navodi Begić uz napomenu da su okolnosti u kojima su vršene izmjene zakona bile vrlo složene.

Dnevni.ba

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk