Vlada FBiH donijela odluku o uvezivanju radnog staža za 76 radnika propalih firmi, među njima i za mostarskog Aluminija

PRO Oglas

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela i dvije odluke o izboru korisnika sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2023. tom ministarstvu iz Tekućih transfera i drugih tekućih rashoda za uvezivanje radnog staža za ukupno 76 radnika IP Krivaja Zavidovići u stečaju, PS Vitezit Vitez u stečaju, Željezare Zenica Zenica u stečaju, Aluminiju d.d. Mostar i Krivaji Mobel Zavidovići u stečaju, u ukupnom iznosu 1.041.405,62 KM. Jednom odlukom se odobrava dodjela 734.131,30 KM utvrđenih u Proračunu FBiH za 2023. Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije Tekući transferi i drugi tekući rashodi –

Subvencije javnim poduzećima za uvezivanje radnog staža, prema odobrenim zahtjevima za izmirenje dugovanja privrednih društava za neuplaćene doprinose za MIO/PIO za 44 radnika koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, a kojim nije uplaćen radni staž.

Od tog iznosa, 299.990,68 KM je za uvezivanje radnog staža za 21 radnika IP Krivaja, 139.282,51 KM za uvezivanje radnog staža za osam radnika Vitezita, te 294.858,11 KM za uvezivanje radnog staža za 15 radnika Željezare. Drugom odlukom se odobrava dodjela ukupno 307.274,32 KM utvrđenih u Proračunu FBiH za 2023. navedenom ministarstvu Tekući transferi i drugi tekući rashodi – Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – za uvezivanje radnog staža, prema odobrenim zahtjevima za izmirenje dugovanja za neuplaćene doprinose po osnovu MIO/PIO za po 16 radnika Aluminija Mostar (258.634,03 KM) te Krivaja Mobel Zavidovići (48.640,29 KM), a koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, ali im nije uplaćen radni staž.

Na prijedlog istog ministarstva su donesene i dvije odluke o izmjenama i dopunama programa utroška sredstava – subvencije javnim i privatnim poduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža. Predlagatelj je pojasnio da je u oba transfera, i za javna i za privatna poduzeća i poduzetnike, ostao znatan iznos sredstava te će uskoro biti raspisan još jedan javni poziv za uvezivanje radnog staža.

OTPOR.Media

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk