Na cestama Europske unije sve više zelenih traka, imaju poseban utjecaj na same vozače

PRO Oglas

Na cestama zemalja EU zelene trake na cestama postaju sve uobičajeniji prizor te privlače pažnju vozača. Pisali smo o onima u Sloveniji, a sada ih sve više ima i u primjerice Španjolskoj.

Njihova svrha nije estetska, već imaju značajnu ulogu u poboljšanju sigurnosti na cestama, slično kao što je to slučaj s debelom središnjom crvenom linijom na ‘autocesti smrti‘ u Coínu u Španjolskoj, piše Executive digest.

Protežu se paralelno s bijelim rubovima ceste na desnoj strani, stvarajući iluziju suženja ceste i potičući vozače na automatsko smanjenje brzine. Istraživanje provedeno 2017. godine pokazalo je da su ove linije, koje su tada bile već postavljene na određenim dionicama u Španjolskoj, imale značajan utjecaj na smanjenje broja nesreća.

Uvođenje ovih crta rezultiralo je značajnim smanjenjem broja nesreća na dionicama gdje su iscrtane i zato ih sada ima sve više.

Jer, osim što upozoravaju vozače na opasnost, zelene linije na cestama također imaju funkciju informiranja o nadzoru brzine, budući da su na tim dionicama postavljeni i sekcijski radari. Strah od kazne i vizualno iznenađenje koje stvaraju ove crte čini vozače opreznijima i pridržavanje propisa.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO