Najotrovniji specijalitet na svijetu

PRO Oglas

Fugu, riba koja luči otrov 1.250 puta jači od cijanida, je najotrovnija riba na svijetu. Ništa tu ne bi bilo čudno da ova riba ne predstavlja delikatesu, i pravi je specijalitet japanskih kuhara.

Fugu već vjekovima predstavlja izuzetnu delikatesu na japanskoj trpezi, iako se zna da njen organizam sadrži otrov. Ta smrtonosna bistra supstanca nema ukus i miris po kojima bi mogla da se prepozna i odstrani, a najviše je ima u jetri, bubrezima, predjelu oko reproduktivnih organa i u samoj koži ribe.

Umijeće i iskustvo kuhara jedina je garancija da večera nekome neće biti posljednja u životu, jer protuotrova nema.

Nesretna žrtva poslije obroka ostaje paralizirana, ali potpuno svjesna čeka sporu i bolnu smrt, koja će nastupiti zbog gušenja. Zbog svega navedenog, možda je sada jasnije zašto je japanskom caru zabranjeno da konzumira ovu ribu.

Porcija ove ribe košta i do 200 dolara. Cijena zavisi od restorana i vrste fugu ribe – najskuplja i najotrovnija je tora fugu. Oni koji su je jeli i preživjeli to iskustvo, tvrde da je i najukusnija. Međutim, cijena je tako visoka više zbog avanture i neizvjesnosti koju svako prolazi dok jede fugu, nego zbog njenog ukusa. A mušterija nikad dosta, posebno turista van Japana.

Fugu danas smiju da pripremaju samo kuhari koji prođu posebnu višegodišnju obuku i steknu licencu, kao dokaz da su savladali sve potrebne vještine u pripremi. Oni ekstremniji (i najvještiji) ostave sasvim malu količinu otrova, tek toliko da gostu utrnu usne.

Fugu može ponekad da se kupi i na tržnici, ali upravo od tamo vreba najveća opasnost. Kada osoba koja ima nedovoljno iskustva, i koja nije prošla odgovarajuću obuku, odluči da je kupi i sama pripremi, tragedija je skoro neminovna. To se ipak i dalje dešava, što zbog neznanja i nestručnosti osobe koja je priprema, što zbog želje za eksperimentiranjem i adrenalinom.

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO