Nakon 63 godine u Bosni i Hercegovini će konačno biti izvršen popis poljoprivrede

PRO Oglas

Nakon 63 godine u Bosni i Hercegovini će konačno biti izvršen popis poljoprivrede, jednog od najvažnijih sektora bh. privrede. Planirano je da se popis realizira u zadnjem kvartalu ove godine. Sredstva je odobrila Delegacija Europske unije u BiH, a na popisu će biti angažirani stručnjaci iz brojnih oblasti u poljoprivredi kako bi se sve uradilo u skladu s međunarodnim standardima i preporukama.

Popis poljoprivrede provest će tri statističke institucije, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, Federalni zavod za statistiku i Zavod za statistiku RS, a njime će se prikupiti oko 400 najvažnijih indikatora i varijabli.

“Prikupit će se podaci o korištenim poljoprivrednim zemljištima za sve vrste usjeva. Prikupljat će se podaci o brojnom stanju stoke po vrstama i kategorijama i ono što do sada nismo imali, to su podaci o radnoj snazi, podaci o organskoj poljoprivredi, navodnjavanju i metodama poljoprivredne proizvodnje”, kaže Mirsada Adembegović iz Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine

Sektor poljoprivrede u BiH karakterizira veliki broj malih poljoprivrednih gospodarstava, koji i takav značajno doprinosi BDP-u zemlje. Nedostatak pouzdanih poljoprivrednih, ali i katastarskih podataka čini izradu bilo kakve razvojne politike i strategije poljoprivrede izuzetno teškom.

“Popis je izuzetno bitan iz niza razloga. Kada planiramo određene mjere, kada želimo da unaprijedimo određenu vrstu poljoprivredne proizvodnje, kada želimo na određeni način da utječemo tamo gdje možemo u jednoj realnoj podršci, moramo imati upravo te realne podatke sa terena”, mišljenja je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

Poljoprivrednici godinama zagovaraju i traže popis. Kako bi se znalo čime raspolažemo, ali i spriječile brojne malverzacije sa poticajima i kako bi se konačno moglo pristupiti EU fondovima za što je popis glavni preduvjet. Po obje ove osnove godišnje se gube milijuni, ako ne i desetine milijuna maraka.

“Smatramo kako ćemo spriječiti te malverzacije, čime ćemo uštediti značajna sredstva u agrarnom budžetu koja procjenjujemo da bi se mogla kretati i oko desetak milijuna KM”, govori Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u Europi koja nema osnovne strukturne podatke o poljoprivredi. Posljednji popis proveden je 1960. godine u tadašnjoj SR Bosni i Hercegovini. Nakon višegodišnjeg pregovaranja, postignut je dogovor o popisu poljoprivrede. Stoku ćemo prebrojati, ali na popis stanovništva koji se trebao provesti 2023. još ćemo se načekati, piše BHRT.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO