Nogometni sudac optužen za namještanje utakmice u Hercegovini, za koju je uzeo 3.000 KM

PRO Oglas

Županijsko tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije nakon provedene i okončane istrage podiglo je optužnicu protiv Ilije Živkovića, nogometnog suca iz Orašja, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo “Primanje dara i drugih oblika koristi” iz čl. 380. st. 1. KZ F BiH.

Naime, ovaj predmet je ustupljen od strane Tužiteljstva Sarajevo, a Općinski sud u Čapljini u cijelosti je potvrdio optužnicu.

-Optužnicom se Ilija Živković sumnjiči da je u svojstvu odgovorne osobe, delegiran kao glavni sudac, zajedno sa K. B., za suđenje određenih nogometnih utakmica, u tom svojstvu sudac A liste Prve lige Federacije BiH, postupio suprotno odredbama članka 4. st.1. toč. 3. Kodeksa o ponašanju članova nogometne organizacije Nogometnog saveza Federacije BiH, tako što je od uprave nogometnog kluba koji se natječe u Prvoj ligi Federacije BiH, zahtijevao i primio dar u vidu novčanog iznosa od 3.000 KM.

Na način da je optuženik dana 13. listopada 2019. godine trebao suditi utakmicu na stadionu u Gabeli, Grad Čapljina, pa je neposredno prije početka utakmice po dogovoru došao u restoran “K.” u Parku prirode Hutovo Blato, gdje je potom od prikrivenog istražitelja ispred navedenog restorana primio dar u iznosu od 3.000 KM, da bi zauzvrat načinom suđenja utjecao na ishod rezultata utakmice u korist Nogometnog kluba “G.” i tako primljeni dar-novac u ukupnom iznosu od 3.000 KM prisvojio za sebe – priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije.

Također, Tužiteljstvo je u optužnici, shodno Zakonu, predložilo Sudu određivanje sigurnosne mjere optuženiku i to mjeru zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije, na način da se optuženiku zabrani obavljanje svih funkcija i dužnosti u Nogometnom savezu BiH, entitetskim i županijskim savezima, kao i svim natjecanjima koje navedeni Savez organizira na nivou BiH.

Isto tako, Tužiteljstvo je, shodno Zakonu, predložilo Sudu da se optuženiku oduzme imovinska korist stečena kaznenim djelom u iznosu od 3.000.

-Općinski sud u Čapljini zakazao je ročište radi izjašnjenja o krivnji optuženika za 30. siječanj 2024. godine u 11 sati – navedeno je u priopćenju.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO