VKS donio tri procesna rješenja u predmetu protiv Mamića i suoptuženika

PRO Oglas

Visoki kazneni sud (VKS) donio je tri procesna rješenja kojima je odlučivao o žalbama optuženika na suđenju koje se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku protiv Zdravka Mamića i njegovih suoptuženika zbog izvlačenja novca iz NK Dinama.

Prizivni sud je, ne navodeći identitete, priopćio da je prvim rješenjem odbio kao neosnovanu žalbu Marija Mamića, sina Zdravka Mamića, jer je odluka prvostupanjskog suda utemeljena na zakonu. VKS je precizirao da je prvostupanjski sud osnovano odbacio optuženikovu žalbu protiv rješenja kojim je odbio izdvojiti dokaze jer je takva žalba u ovom stadiju postupka neosnovana.

Drugim rješenjem VKS je prihvatio žalbe sedmorice optuženika, ukinuo prvostupanjsko rješenje te uputio predmet prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje. Rješenje je ukinuto iz formalnopravnih razloga budući da je izreka rješenja nerazumljiva, a u obrazloženju nisu dani valjani i dostatni razlozi povodom prijedloga obrane za prenošenjem nadležnosti na neki drugi stvarno nadležan sud, pojasnio je sud.

Trećim rješenjem prihvaćena je žalba Marija Mamića te je i ovo prvostupanjsko rješenje ukinuto i predmet upućen prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje. Apelacijski sud pojašnjava da je i ovo rješenje ukinuto iz formalnopravnih razloga budući da je izreka rješenja nerazumljiva, a u obrazloženju nisu dani valjani i dostatni razlozi povodom zahtjeva obrane za izuzećem predsjednika i članova raspravnog vijeća.

U aferi “Dinamo 2” za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

USKOK tereti Zdravka Mamića da je, od 2004. do 2015. okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Hina

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO