Nova tužbu protiv Gordane Tadić: Izmislila da su čelnici VSTV-a na nju vršili pritisak zbog predmeta protiv Debevca i Mehmedagića

PRO Oglas

Ured disciplinskog tužitelja podnio je novu disciplinsku tužbu protiv državnog tužitelja Gordane Tadić, saznaje Istraga.ba.

Tužba se, kako saznaju, odnosi na Facebook status bivše glavne državne tužiteljice u kojoj je navela da su članovi VSTV-a u siječnju 2021. godine na nju vršili pritisak da se stave protiv Ranka Debevca (predsjednika Suda BiH) i Osmana Mehmedagića (direktora OSA-e). e) prebaci u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. Analizom tonskih zapisa sa sastanka u VSTV-u, utvrđeno je da je Gordana Tadić izmislila da je 20. januara 2021., na sastanku u VSTV-u od nje traženo da se riješe predmeti protiv Debevca i Mehmedagića.

“Osjećam se zabrinuto za pravosuđe u BiH. Samo jedan zna ko je grešan. Ramazan je… Halile, jeste li grešni? Tužitelji i sudije zašto šutite. Čega se bojite… Ovako je počeo prijenos nadležnosti. 20. 1. 2021. godine, po ovom pozivu predmeti Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića pod pritiskom VSTV-a trebali bi biti prenijeti na Kantonalno tužilaštvo Sarajevo i ne bi bilo postupka protiv mene”, napisala je Gordana Tadić 19. aprila ove godine nakon što je razriješena funkcija. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Tadićeva je tada napisala da postoji i tonski zapis sa sastanka u VSTV-u na kojem se govorilo o konkretnim predmetima.

“Sastanak organizirala tadašnja VD Sanela Gorušinović. Na moj upit gdje su ostali članovi vijeća. Saopšteno mi je da su tu oni koji su se zatekli u prostorijama VSTV-a. Gore navedeni prijedlog stavila je bivša članica vijeća Berina Alihodžić. Bio je prisutan i gospodin Kiš. Bilo bi dobro da se javno objavi tonski zapis. Uvjerili bi se da su tada njegovi stavovi bili potpuno drugačiji. Debevca ipak spasiše. Ja im na tome čestitam. A mene smijeniše svi zajedno sa pozicije Glavne tužiteljice”, napisala je tužiteljica Tadić.

Nakon ove objave, Ured disciplinskog tužitelja zatražio je od VSTV-a snimak sa spomenutog sastanka. Analizom je, kako saznajemo, utvrđeno da je Gordana Tadić bila ta koja je vršila pritisak na članove VSTV-a. Podsjećamo, to je bio period kada je glavna državna tužiteljica formirala predmete protiv direktora OSA-e i prefsjednika Suda BiH na temelju anonimnih prijava koje su, kako je utvrđeno, dostavili saradnici federalnog ministra unutarnjih poslova Aljoše Čampare. Gordana Tadić je sve ove predmete dodjeljivala tužitelju Olegu Čavki, zaobilazeći, pritome, TCMS, odnosno elektronski sustav za delegiranje predmeta. Ignoriranje TCMS-a bila je jedna od tačaka prethodne tužbe protiv tužiteljice Tadić na temelju koje je razriješena funkcija glavne državne tužiteljice. Nakon razrješenja, Tadićeva je, putem Facebooka, počela optuživati ​​čelnike VSTV-a za navodne pritiske. Na kraju će se ispostaviti da su u pitanju bile lažne optužbe.

Ukolio tuba UDT-a bude osnovana, Gordana Tadić bi mogla biti razriješena i funkcije državne tužiteljice, što bi značilo i kraj njene pravosudne karijere.

Istraga.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO