Nove sankcije za korumpiranu bivšu tužiteljicu Dianu Kajmaković i korumpiranog Osmana Mehmedagića, zvanog Osmica

PRO Oglas

State Department u svom izvještaju koji je objavljen danas 11. prosinca, na njihovoj službenoj stranici, priopćio kako su nove sankcije uvedene i bivšoj državnoj tužiteljici Diani Kajmaković te Osmanu Mehmedagiću, bivšem čelniku Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Naime, sankcije se ogledaju kroz zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države.

Za Kajmaković State Department navodi da ima značajnog udjela u koruptivnim radnjama. Kako navode, Kajmaković je podržavala trgovce narkoticima i druge kriminalce, pomažući u skrivanju dokaza, sprečavanju gonjenja i na druge načine podržavala kriminalne aktivnosti u zamjenu za osobnu dobit. Također, navodi se kako je pokušala blokirati istragu u vezi sa svojim očiglednim kriminalnim suradnicima, uključujući Osmana Mehmedagića.

Potom, State Department za Mehmedagića navode da je surađivao s kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao svoj javni položaj kako bi stekao financijsku imućnost. Kao dio ovih radnji, njegova supruga Amela Mehmedagić Šehović također je obuhvaćena.

Podsjetit ćemo, i Kajmaković i Mehmedagić se već nalazi na listi sankcije Ministarstva financija SAD-a. Naime, Kajmaković se na američkoj “crnoj listi” nalazi od rujna 2022. godine zbog “podrivanja demokracije i vladavine zakona u Bosni i Hercegovini”.

“Usprkos ovim obavezama u smislu izbjegavanja malverzacija u vršenju dužnosti tužitelja, Diana Kajmaković flagrantan je primjer korumpiranog državnog tužitelja BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama. Kao dio širih aktivnosti na suzbijanju organiziranog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražitelji su analizirali privatnu komunikaciju vođenu posredstvom kriptiranih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci koji su koristili ovaj kanal komunikacija spominjali su Kajmakovićevu, koja je radila na nekim od istraga u vezi sa ovim aktivnostima. Kao podršku trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmakovićeva je pomagala prikrivanju dokaza, sprječavanju krivičnog gonjenja, te je na druge načine pomagala nezakonite aktivnosti u zamjenu za osobnu korist. Također je pokušala blokirati istragu u vezi sa pojedincima iz kriminalnog miljea sa kojima je očigledno surađivala”, priopćeno je tada iz OFAC-a.

Mehmedagić se pod sankcijama SAD-a nalazi od ožujka ove godine zbog, kako je tada priopćeno, u službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH zloupotrijebio telekomunikacijsku kompaniju BH Telecom u korist Stranke demokratske akcije (SDA).

Osim toga, Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz Osmorke, grupacije bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrži SDA.

“Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić surađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku”, navedeno je u izvještaju OFAC-a iz ožujka ove godine.

OTPOR.Media

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk