“NOVI ALUMINIJ” – Eronet otima od radnika kako bi pozitivno poslovao! Uprava Eroneta krivi “izbornu godinu”

PRO Oglas

Djelatnici Hrvatskih telekomunikacija Eronet d.d. Mostar najavljuju prosvjede, izazvani ovrhama koje je poduzeće provelo prema određenim članovima sindikata, nakon zahtjeva za kolektivnim ugovorima i povećanjem plaća.

U Sindikatu navode da i nakon 15 mjeseci pregovaranja, Uprava odugovlači potpisivanje kolektivnih ugovora, te da ne žele pristati na povećanje plaća. Umjesto ispunjenja radničkih zahtjeva, ističu u Sindikatu, u posljednje vrijeme Eronet provodi ovrhe prema dijelu svojih radnika, pri čemu je u lipnju od radnika naplatio 112 tisuća maraka.

“Vjerujemo da su dva člana Uprave pokrenuli ovrhe s Ciljem da se Sindikat i radnici zaplaše i odustanu od kolektivnog ugovora i povećanja plaća. Da se radnici zaplaše, da se Sindikat uruši, da radnici izgube volju i zelju od straha da se bore za svoja prava. Mi to nećemo prihvatiti i tražimo odgovornost za članove uprave za pokretanje ovrhe i za situaciju u kojoj su radnici dovedeni”, kazao je Saša Živković, predsjednik Sindikata HT Eronet d.d. Mostar.

Dobit poduzeća za prvih šest mjeseci iznosi 128 tisuća maraka, te u Sindikatu navode da Eronet otima od radnika kako bi pozitivno poslovao.

Uprava HT-a Mostar reagirala je priopćenjem za javnost nakon što su pred upravom HT-a konferenciju za tisak održali sindikati.

Navode da su potpunosti svjesni općeg stanja u društvu, enormnog povećanja cijena i troškova života, inflacije, ugroženog standarda… ‘Stoga stalno razmatramo mogućnosti – kako pomoći našim radnicima da što bezbolnije prebrode ovaj udar na standard. U tom kontekstu razgovaramo s članovima Nadzornog odbora, predstavnicima federalne Vlade, a sve kako bismo, zajedničkim snagama, donijeli najbolje odluke i poboljšali status naših radnika. Uprava štiti interese radnika i postupa prema zakonu. Sasvim je legitimno da Sindikat u ovakvim situacijama ima određene zahtjeve koji se tiču radnika. Sa Sindikatom smo održali niz sastanaka, prihvatili neke prijedloge, razgovarali, kako bismo zajedno došli do najboljeg rješenja. Međutim, Sindikat HT-a Mostar je i u ovom slučaju, kao i nebrojeno puta dosad, pokazao nekooperativnost te očito navođeni iz nekih centara moći, a uvijek pred neke važne političke događaje i izbore, pokušavaju uzburkati javnost. Njihova reakcija je tek pokušaj pranja ruku, ucjena i manipulacija činjenicama, a sve ovo zapravo je posljedica odluka tog istog Sindikata od prije deset godina’, navodi se u priopćenju Uprave HT-a.

Uprava, naglašavaju, osim prema radnicima, ima odgovornost i prema svojim vlasnicima/dioničarima, klijentima, ali i prema cijeloj društvenoj zajednici. ‘Sukladno tomu ćemo se i ponašati, što znači da ćemo donositi razumne, zakonski utemeljene, opravdane odluke, a ne odluke pod pritiskom ili one kakve nekome odgovaraju’, naveli su iz Uprave Hrvatskih telekomunikacija d.d. Mostar.

Na jučerašnjoj konferenciji za tisak sindikalisti su ih prozvali da plaću nisu povećali 15 godina, nego su je za mandata ove Uprave i smanjivali, kao i za ovrhe nad djelatnicima.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO