Otkriveno kako se “tatin sin” Fićo domogao Lamborghinija – Kentro ga za Covid testova!

PRO Oglas

Podsjetimo, 24sata su nakon višemjesečne istrage ekskluzivno razotkrila kako je Filip (24), sin bivšeg zastupnika HDZ-a Anđelka Mihalića, a i sam HDZ-ovac, osuđen 2020. za krivotvorenje novca. Prije nekoliko mjeseci prijavljen je za prijetnje i silovanje, a trenutačno ga istražuju policija i PNUSKOK zbog sumnje u krivotvorenje Covid testova. Prema informacijama kojima raspolažemo, Filip je u početku uvozio originalne kineske testove, ali se u drugoj polovici prošle godine prebacio na drugu vrstu biznisa. Sumnja se da je uvozio krivotvorine iz jedne turske tvornice, a zatim ih raspačavao po Hrvatskoj i Europskoj uniji. U slučaj je uključen i Interpol.

Posebno je zanimljiv jedan od automobila kojima se služi Mihalić. Riječ je o luksuznom Lamborghini Huracanu, a sada detaljno otkrivamo kako je mladi Mihalić došao u posjed ove skupe jurilice. Za 24sata je odlučio istupiti Mateo Šarić, bivši vlasnik Lamborghinija, koji se dogovorio s Mihalićem.

Mateo je sin Marijana Šarića, poznatog hrvatskog tajkuna, i vlasnik tvrtke West Tech, koja se bavi prodajom, između ostalog, medicinske opreme. Šarićevo poslovanje problematizirao je tjednik Nacional, u kontekstu suvlasništva u neotvorenom hotelu u zagrebačkom Resniku, a u kojem su, kako se pisalo, skladištili testove, maske i rukavice koje su se prepakiravale u neadekvatnim uvjetima. Nacional piše i da je slučaj skladištenja sumnjivih testova bio prijavljen Carinskoj upravi, koja nije reagirala.

24sata.hr razgovarao je sa Šarićem o njegovom odnosu s Filipom Mihalićem, o prodaji Lamborghinija, poslovanju s medicinskom opremom i navodnom skladištenju spornih testova.

-Ja Filipa ne poznajem toliko dobro. Mogu reći da je naš odnos površan. Znam ga iz konteksta korona artikala, testova opreme… U Hrvatskoj je pedesetak firmi koje se među sobom poznaju i koje su putem različitih kupaca sudjelovale u poslu s korona opremom. S njim nisam imao posla, izuzev tog auta. Osim toga, nismo poslovali ni prije ni poslije. Nikad ništa nisam kupio od njega niti sam prodao – kaže nam Šarić.

Zamjena za testove

Opisao je dogovor o automobilu. Filip ga, naime, nije kupio nego su međusobno razmijenili Lamborghini za malo manje od 200.000 testova.

-Lamborghini je bio moj auto. Upućeni znaju da sam ga mogao sebi priuštiti. Bio je kod mene sedam ili osam mjeseci i nakon toga sam odlučio prodati ga. Tad su me zvali prijatelji, ne bih ih spominjao, i rekli da je Filip zainteresiran za kupnju. Tad sam ga znao površno, vidio sam ga možda jedanput ili dvaput prije toga. Rekao sam cijenu, bila je oko 200.000 eura – kaže Šarić.

Dodaje kako je to bio njegov jedini posao s Mihalićem.

-Auto je glasio na moju firmu. Izdao sam fakturu za Lamborghini prema njegovoj firmi Buryen, a on je meni izdao fakturu za testove. Mislim da ih je bilo 197.000 komada. Ja sam ih odmah preprodao jednoj hrvatskoj firmi koja se bavi uvozom Covid testova. Oni su ih iz usluge preuzeli i prodali u inozemstvo, jednom španjolskom kupcu. Zatim su mi uredno vratili novac od prodaje testova. Ta firma bila je samo posrednik. Prodani su za cijenu koja je zadovoljavala cijenu auta. Testovi su kupljeni po tržišnoj cijeni. Prodaja je realizirana otprilike u svibnju 2022. godine. Nakon toga sam se s Filipom čuo samo jedanput, nakon nekoliko mjeseci. Zvao me zbog servisa za auto – tvrdi Šarić.

24sata su imala uvid u račune prema Šarićevu West Techu i španjolskoj tvrtki kojoj su prodani testovi. Riječ je o 197.000 komada, koje su Španjolci kupili za malo više od 177.000 eura, odnosno oko 1,3 milijuna kuna.

Šarić nam nije htio otkriti od koga je on kupio Lamborghini. Kaže da je od prijatelja, ali ne želi mu spominjati ime bez pitanja. Misli da je auto prije bio u Češkoj, prije uvoza u Hrvatsku.

-Iskreno, nisam sumnjao ni u kakve malverzacije kad je riječ o Mihaliću. Njegovi su kupci bile velike firme i nisam imao razloga posumnjati u bilo što loše. Za testove iz Turske nisam čuo, izuzev iz medija – dodaje Šarić.

Kako kaže, njegovo je skladište na istoj adresi kao sjedište tvrtke, a nedovršeni hotel koji je bio predmet interesa Nacionala koristio je po potrebi za medicinsku opremu.

-Kod mene se nisu skladištili testovi. Nisu se skladištili ni u hotelu, osim u tranzitu. Roba bi došla u tranzitu, bila tu kratko vrijeme, kao što je bio slučaj s Boson testovima namijenjenima za Lamborghini, a onda bi firme s kojima sam poslovao uzele robu i odvezle ih k sebi. Tako je bilo i s Mihalićevim testovima, koji su dostavljeni pred hotel i odmah pokupljeni. Bila je i jedna pošiljka Bosona koju je iz Kine naručila tvrtka s kojom poslujem, a za koju su me zamolili da je nakratko uskladištim u hotelu. Međutim, istekao im je rok i nije se prodao nijedan komad. U hotelu je znala biti uskladištena oprema kao što su maske i rukavice – kaže Šarić.

Poslovao je, tvrdi, s testovima brenda Boson i Lituo.

-Uzimao sam ih od hrvatskih tvrtki. Sve što sam radio s njima bilo je u tranzitu. Radio sam isključivo kao trading kompanija. Nisam uvozio ni skladištio nego sam išao na čistu trgovinu. Kupi i prodaj. Osim s maskama i rukavicama, gdje sam imao veće lagere. To je funkcioniralo ovako: Svaka tvrtka ima svoju bazu kupaca. Vama se javi neka druga firma s pitanjem imam li, recimo, Boson testove. Vi surađujete s trećom firmom i pitate ih imaju li na lageru. Ako imaju, daju vam cijenu, vi stavite maržu i onda, ako kupac prihvati, prodate – objašnjava Šarić.

Pitamo ima li dozvolu za promet medicinskim proizvodima.

-U tranzitu da. Jedna pošiljka testova marke Lituo nije bila u tranzitu, ali nisam ih ni prodao. Bili su kupljeni u Hrvatskoj, došli su u skladište u hotelu, ali tad su cijene bile u padu. Kupio sam ih povoljno jer im je rok bio 7 ili 8 mjeseci, a zakonski rok prodaje je pola godine do isteka. Međutim, cijena je padala i ostalo ih je puno. Propali su jer im je istekao rok, a sad su u skladištu koje nije u hotelu. Nikad se nisu prodali i moram ih zbrinuti na otpadu – kaže nam Šarić.

Što se tiče prijave carinskoj inspekciji da je uvozio testove, kaže da nije uvezao nijedan komad te da je sve kupljeno u Hrvatskoj.

-Nikad mi nije dolazila ni kontrola ni inspekcija. Ni u hotel ni u skladište na adresi sjedišta firme – tvrdi Mateo Šarić.

24sata.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO