Paraliza grada: Smrznuti električni autobusi blokirali europsku zelenu prijestolnicu

PRO Oglas

Za razliku od mnogih europskih zemalja koje nemaju jasnu viziju kako će izgledati budućnost prijevoza, Norveška je sve karte odavno bacila na struju.

Zemlja na sjeveru Europe ima najveći postotak električnih automobila po broju stanovnika, a već za dvije godine, Norvežani planiraju u potpunosti zabraniti prodaju novih benzinaca i dizelaša.

No, i u tom idiličnom ‘zelenom‘ svijetu, transformacija voznog parka ne ide glatko.

Stanovnici Osla, europske zelene prijestolnice, javljaju da su električni autobusi paralizirali grad i da javni prijevoz uopće ne funkcionira. Na društvenim mrežama pišu da je cijela flota izvan pogona.

Gradske vlasti nedavno su izdvojile 100 milijuna eura za 180 novih električnih autobusa s namjerom da javni prijevoz bude u potpunosti bez emisija štetnih plinova.

Doseg novih autobusa ‘na papiru‘ iznosi 250 kilometara, no, u praksi, dosega nema.

Potpuni kolaps navodno su izazvale temperature između -7 i -14 stupnjeva koje su autobuse pretvorile u ‘kocke leda‘.

Euronews je kontaktirao tvrtku Ruter koja upravlja električnim autobusima u Oslu, a glasnogovornik je optužbe nazvao ‘ekstremnim pretjerivanjem‘:

‘U posljednjih nekoliko dana, u prosjeku smo otkazivali između 50 i 100 vožnji, od ukupno 4000 dnevnih polazaka‘.

Tvrtka je međutim priznala da je suočena s ‘izazovima vezanim uz ​​domet električnih autobusa koji je očito manji po hladnijem vremenu‘.

‘Problem smo riješili promjenom smjena punjenja i popravkom infrastrukture punjenja‘, kaže glasnogovornik i zaključuje da vozni park električnih autobusa nastavlja voziti kao i obično.

Hladno vrijeme utječe na vrijeme punjenja, ali i na domet električnih vozila.

‘Svaki sustav, bilo da se radi o bateriji ili motorima s unutarnjim izgaranjem ne funkcionira dobro na hladnoći‘, objasnila je Anna Stefanopoulou, profesorica strojarstva na Sveučilištu u Michiganu.

Prema njenim riječima, na -12 stupnjeva, parkirano električno vozilo može izgubiti do 30-40 posto svog dometa prije nego uopće započne vožnju.

‘Ovaj problem nije specifičan samo za automobile. Vjerojatno ste primijetili koliko brzo mobiteli i prijenosna računala gube snagu na hladnoći.

Dakle, rješenje za potpunu dekarbonizaciju voznog parka nije crno-bijelo. Važno je da budemo svjesni realnih nedostataka‘, rekla je Anna Stefanopoulou.

Euronews.com

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk