Plenkovićev “siromah” dočepao se zemljišta u Ljubuškom ispod cijene!

PRO Oglas

Gordan Grlić Radman, HDZ-ov ministar vanjskih poslova Hrvatske, od siječnja prošle godine u svojoj pozamašnoj imovinskoj kartici ima upisano i građevinsko zemljište u Ljubuškom. Ono glasi na njegovu suprugu, a kako pišu 24sata, radi se o parceli od preko tisuću kvadrata u naselju Paloševina koje lokalci nazivaju Beverly Hillsom.

Najbogatiji Plenkovićev ministar, kako su ga mediji opisivali, ističe u kartici kako građevinsko zemljište ima 1.081 kvadrat, a procjenjuje ga na 18 tisuća eura.

Prema katastru i fotografijama snimljenim dronom, radi se o naselju u blizini centra grada. Susjedne kuće okružene su prostranim dvorištima i obogaćene bazenima od kojih se neke i iznajmljuju, a lokalci kažu da se radi o prestižnoj lokaciji u kojoj cijene kvadratnog metra premašuju cifru koju je Grlić Radman istaknuo u svojoj imovinskoj kartici.

Naprimjer, na lokalnom oglasniku građevinsko zemljište od tisuću kvadrata udaljeno nekoliko kilometara od Ljubuškog prodaje se za 70 tisuća maraka, odnosno za oko 36 tisuća eura. Dvostruko više od onog u Beverly Hillsu kojeg Grlić Radman procjenjuje na 18 tisuća eura.

Agenti za nekretnine koji rade na području Hercegovine nisu usuglašeni oko procjene.

“Jašta je nego ispod cijene. Ako se na toj lokaciji planira graditi privatna kuća, onda cijena može iznositi oko 100 maraka (51 euro) po kvadratu, a ako postoje uvjeti za gradnju zgrade, onda cijena može dosegnuti i između 300 do 400 maraka (154 i 206 eura) po kvadratu”, kaže jedan agent.

Drugi se ne slaže s ovom procjenom i kaže nam da je dvadesetak tisuća eura realnija vrijednost zemljišta, posebno ako je nekretnina kupljena tijekom ili svježe nakon pandemije. Prema pisanju lokalnih medija, ministrova supruga kupila je zemljište u 2022. godini. Osim Grlić Radmana, na tom području nekretnine imaju i neki poznati poduzetnici.

Lokalci ipak naginju višoj cifri, spominjući i iznose od 100 eura po kvadratu, što bi vodilo do peterostruko veće procjene od ministrove. Na pitanje Grliću Radmanu da da kontakt kako bi novinari razgovarali o zemljištu u Ljubuškom koje glasi na njegovu suprugu, odgovorio je kratko: ‘Dobro ste rekli da je supruga Ljubušanka’.

Na pitanje može li razjasniti diskrepanciju između procjena vrijednosti zemljišta, nije odgovorio.

Inače, u veljači ove godine, govoreći o pristupnim pregovorima Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom, Grlić Radman je spomenuo Ljubuški.

“Svake godine ipak vidimo određeni napredak, ali on se stječe kvalitetnim radom. Uzmite za primjer grad Ljubuški u koji se vraćaju povratnici iz Švicarske, iz Njemačke. To je za mene radost, to je za mene budućnost”, poručio je.

Ovo nije prvi put da se problematizira imovinska kartica Gordana Grlića Radmana. U prosincu prošle godine, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa novčano ga je kaznilo s ukupno 5.300 eura jer nije prijavio dohotke od kapitala kroz četiri godine za više firmi. Ukratko, u imovinsku karticu nije upisao oko dva milijuna eura dividendi koje je dobivao od svojih firmi. 24sata su u siječnju otkrila dodatne netočnosti i neobičnosti u njegovoj imovini. Objavili su kako je lani kupio dvije trećine vile u Privlaci koje nije upisao u imovinsku karticu, kako vilu u Zagrebu pogrešno vodi kao suvlasništvo supruge, a suvlasnik je i kapelice koju nije upisao u imovinsku karticu te za koju stoji zabilježba da je sagrađena bez građevne i upotrebne dozvole. Također, naslijedio je velebno imanje u Stubičkim Toplicama, koje je legalizirano, ima i stan u Zagrebu te suvlasništvo nad jednim građevinskim zemljištem. Prema imovinskoj kartici, ništa od toga nije kupio nego je sve dobio, mahom darovnim ugovorima od danas pokojnog oca.

On se pravdao kako je od brata i sestre prošle godine otkupio dvije trećine, a sva ulaganja u kalendarskoj godini se prijavljuju u narednoj godini, poručivši kako će je upisati ove godine. Osvrnuo se i na kapelicu, rekavši da je objekt legaliziran, a namjera oca bila je darovati je žiteljima stubičkog kraja.

Na pitanje kao to da tolika količina imovine nije prijavljena, odgovorio je da je riječ o nasljedstvu iz 2019. godine i da se radi o propustu, a on je cijelo vrijeme bio fokusiran na posao.

Osim spomenutih nekretnina, u imovinskoj kartici naveo je i kuću u Baškoj Vodi. Uz poslovne udjele i dionice u Agroproteinki, Arbet-Gradu, InterPlodu, upisao je i štednju od 1,35 milijuna eura sa suprugom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO