Potpisan memorandum po kojem Haške presude ulaze u kaznenu evidenciju Bosne i Hercegovine

PRO Oglas

U Sarajevu je danas potpisan Memorandum o suradnji između Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu.

Memorandum, koji su potpisali ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza i tajnik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Abubacarr M. Tambadou, omogućit će da presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma budu uvrštene u domaću kaznenu evidenciju BiH, pojašnjeno je na današnjoj konferenciji za novinare upriličenoj nakon svečanog potpisivanja.

“Cilj ovog Memoranduma jeste da pravnim putem reguliramo način preuzimanja haške evidencije, haških osuda i da istu tu evidenciju dalje dostavimo nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini”, rekao ministar Bunoza.

Ministar je zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom procesu, a prema njegovim riječima, u to su bili uključeni predstavnici države Bosne i Hercegovine, predstavnici entiteta, kao i Brčko Distrikta.

“Ne postoji objašnjenje zašto smo čekali ovoliko godina. Ja mogu samo reći da sam u ovih godinu dana, otkad sam ministar, inzistirao da se ovo pitanje riješi jer je ovo jedan od prioriteta Bosne i Hercegovine na puta ka Europskoj uniji. Po mom mišljenju, taj prioritet jeste pomirenje, odnosno stvaranje povjerenja među građanima u Bosni i Hercegovini”, rekao je Bunoza.

Na pitanje novinara očekuje li da će biti problema u implementaciji ovog sporazuma, Bunoza je odgovorio kako se nada da neće biti problema na tom planu, ali, kako je dodao, BiH je zemlja u kojoj je sve moguće.

Pojasnio je kako se Memorandum odnosi na one osobe koje su nekad imale državljanstvo BiH a više nemaju ili imaju ali nemaju matične kaznene evidencije, te kako će pri Ministarstvu BiH sigurnosti biti posebno tijelo koje će pratiti tu evidenciju.

Na pitanje u vezi s činjenicom da se u BiH presuđeni kandidiraju i bivaju izabrani na izborima, Bunoza je kazao kako se to mora riješiti Kaznenim zakonom, odnosno Izbornim zakonom.

“Mi svakako radimo na harmonizaciji kaznenog zakonodavstva i postoje određeni prijedlozi da to uzmemo u obzir prilikom izrade zakona”, dodao je.

Evidencija koja bude proslijeđena iz Haga, u kratkom roku će biti proslijeđena na niže nivoe, ministarstvima unutrašnjih poslova. “Stavili smo vrlo kratak rok da kada dobijemo dokumentaciju proslijedimo je (MUP-ovima) u roku od 15 dana. Počet će jako brzo”, dodao je Bunoza.

Abubacarr M. Tambadou istakao je kako je današnji dan jako značajan trenutak za Međunarodni rezidualni mehanizam u Hagu, i njegovog prethodnika Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

Dodao je kako je ovo vrlo značajno poglavlje u procesu pozivanja na odgovornost.

“Možda je to samo prvi korak od mnogih koji će uslijediti, ali pokazuje spremnost od strane Mehanizma i vlasti BiH da zajedno rade na ostvarivanju ciljeva”, kazao je Tambadou.

Naglasio je kako pozivanje na odgovornost ne okončava onog trenutka kada je neko osuđen za neki zločin.

“Ovaj memorandum će osigurati da oni koji počine najteže zločine prema međunarodnom pravu, snosit će posljedice svog djelovanja i poslije odsluženja zatvorske kazne i da će ih posljedice njihovih činova pratiti tijekom cijelog života gdje god oni bili. To je sredstvo za ostvarivanje cilja a krajnji cilj je postizanje pomirenja u Bosni i Hercegovini”, podvukao je Tambadou.

“Ovo je danas velika prilika za sve nas”, naglasio je Tambadou, te podsjetio kako su ovim Memorandumom pokrivene sve presude presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma.

Anadoly Agenci

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO