Potvrđena optužnica protiv gradonačelnika Čapljine Smiljana Vidića i Darke Simovića zbog visoke korupcije

PRO Oglas

Tužiteljstvo HNŽ-a priopćilo je kako je potvrđena optužnica protiv gradonačelnika Čapljine Smiljana Vidića i Darke Simovića zbog visoke korupcije.

Ako se vratimo unatrag, onda u tekstu iz 2016. godine koji je tada prenio Ljubuški.net stoji kako je Federalna uprava policije Županijskim tužiteljstvu HNŽ-a dostavila dva izvješća o organiziranom kriminalu i zloupotrebu položaja i ovlasti. Radilo se o javno dostupnim informacijama na internet stranici FUP-a, a klasificiranim kao Izvještaj o radu u 2015. godini. Među ostalim aktivnostima navedeno i prije spomenuto i to pod imenom ‘Neretva – energija’, a informacije su govorile da se radi o načelniku općine Čapljine Smiljanu Vidiću i njegovim suradnicima.

Izvještaji su upućeni zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela Organizirani kriminal iz čl. 342. st.1 i st.3..KZ F BiH BiH u vezi s krivičnim djelom Zloupotreba položaja ili ovlasti iz čl.383. st.3. KZ F BiH i krivičnim djelom Pranje novca iz čl.272.st.1.i st.2. KZ FBiH, drugoosumnjičeni počinio krivično djelo Organizirani kriminal iz čl.2.342.st.2. KZ FBiH u vezi sa krivičnim djelom Zloupotreba položaja iz čl.383.st.3.KZ F BiH, trećeosumnjičeni počinio krivično djelo Organizirani kriminal iz čl.2.342.st.2. KZ FBiH u vezi sa kaznenim djelom Zloupotreba položaja iz čl.383.st.3.KZ F BiH i krivičnim djelom Krivotvorenje službene isprave iz čl. 389. st.1. i st.2.istog Zakona, a četvrtoosumnjičeni počinio krivično djelo Organizirani kriminal iz čl.342.st.2. u vezi s krivičnim djelom Pranje novca iz čl.272.st.1. i st.2.KZ F BiH, a petoosumnjičena pravna osoba “Neretva energija” d.o.o. Čapljina počinila krivično djelo Pranje novca iz čl.272.st.1 i st.2. u vezi s čl. 128. Točka c.KZ F BiH.

FUP-ov izvještaj govori da su četiri osumnjičena lica, nakon prethodnog dogovora, u namjeri da za četvrtoosumnjičenog (naknadno i pravnu osobu “Neretva energija” d.o.o. Čapljina) pribave protupravnu imovinsku korist u vidu nezakonitog raspolaganja građevinskim zemljištem na području općine Čapljina i da se se osumnjičeni udružili u grupu za organizirani kriminal u smislu člana 2.stav.17. Kaznenog zakona Federacije BiH u sastavu: prvoosumnjičeni S. V., drugoosumnjičeni P.K., trećeosumnjičeni D.Š. i četvrtoosumnjičeni V.V., u čijem su sastavu zajedničkim djelovanjem prekršili odgovarajuće odredbe Zakona o građevinskom zemljištu Federacije BiH, Zakona o pravobranilaštvu HNK-a, Zakona o javnom pravobranilaštvu HNK-a i Zakona o principima lokalne samouprave F BiH, u postupku dodjele građevinskog zemljišta, svako na svojoj poziciji iskoristili i prekoračili povjerena ovlaštenja u organima lokalne samouprave Općine Čapljina, čime su četvrtoosumnjičenom V.V. i naknadno registriranom poduzeću “Neretva energija” d.o.o. Čapljina omogućili protupravno raspolaganje, prikrivanje i korištenje građevinskog zemljišta, označenog kao k.č.202/1 “Nakovanj”, K.O.Hotanj u površini od 143.159 metara kvadratnih, pisao je tada davne 2016. Ljubuški.net.

Podsjećamo, Županijsko tužiteljstvo HNŽ je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv Smiljana Vidića (1963.), iz Čapljine i Darke Šimovića (1972.), iz Čapljine, zbog osnovane sumnje da su kao supočinitelji, Smiljan Vidić počinio produljeno kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlasti, a Darko Šimović počinio kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlasti, a koju je Županijski sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

Iz Tužiteljstva HNŽ-a danas je priopćeno i kako je Tužiteljstvo u optužnici, sukladno Zakonu, predložilo Sudu da se osumnjičenima izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti i dužnosti jer postoji opasnost da bi takvo obavljanje moglo poticajno djelovati da počine novo kazneno djelo vezano uz obavljanje zvanja, djelatnosti ili dužnosti.

Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati ispitivanjem određenog broja svjedoka i vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza, priopćeno je iz Tužiteljstva HNŽ.

Dakle, od podnošenja izvješća o počinjenju kaznenog djela do podizanja i potvrđivanja optužnice trebalo je nekih sedam godina.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO