Prošetajte virtualno širokobriješkom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije

PRO Oglas

Od sada možete prošetati širokobriješkom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije i razgledajte je u 360 stupnjeva.

Ovo je ujedno i prva crkva u Širokom Brijegu koja ima tu mogućnost.

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije rimokatolička je crkva na Širokom Brijegu. Temelji crkve položeni su 23. srpnja 1846. godine. Dimenzije tadašnje crkve bile su 20×10 metara. Godine 1871. podignut je i zvonik.

Međutim, 1863. je odlučeno da se gradi nova crkva po nacrtima Mattea Lorenzonija. Nova je crkva zamišljena kao trobrodna bazilika u stilu talijanskog baroka, s dva tornja i kupolom poviše oltara.

Zgrada je stare crkve 1905. godine porušena. Dana 20. lipnja 1905. godine polaže se kamen temeljac u gradnji nove crkve u kasnoromaničkom stilu po nacrtu M. Davida. Krov je podignut 1911. godine, sjeverni zvonik 1927. godine, a svodovi srednje lađe, preinačeni prema nacrtima Stjepana Podhorskoga, izvedeni su 1938.

Crkva je duga 50 m, široka 26 m, a visina je zvonika 32 m. Glavna lađa odijeljena je od bočnih masivnim kamenim stupovima romaničkog izgleda. Oltar je ukrašen motivima sa stećaka i kao takav postavljen 1978. godine.

Svetohranište je izgrađeno od hercegovačkog granita s brončanim vratima u visokom reljefu slično propovjedaonici sa simbolima četiriju evanđelista. Oltar, svetohranište i propovjedaonica djelo su akad. kipara Ante Starčevića.

Kip Gospe potječe od talijanskih majstora iz sredine 19. stoljeća. Vitraje u crkvi izradila je radionica Dedić, Koch i Marinković u Zagrebu 1912. godine, a postaje Križnog puta uradio je akad. slikar Rudolf Labaš 1983.

Jedino vam preostaje da uđete i uživajte u prekrasnoj crkvi – Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Jabuka.tv

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO