Prošlu godinu obilježilo je raspakiravanje Sky aplikacije, a ove godine očekujemo “krupne ribe” u zatvoru!

PRO Oglas

Raspakiravanje Sky aplikacije koju su tijekom pet godina koristile kriminalne skupine širom Europe izazvalo je paniku među mafijašima jer su otkriveni njihovi perfidni načini organiziranja trgovine narkoticima na relaciji Južna Amerika Europa, kao i počinitelji brojnih likvidacija koja su se događale na skoro svim kontinentima.

Upravo ovaj proboj u istrazi organiziranog kriminala Interpola i Europola u suradnji sa gotovo svim policijama europskih država obilježilo je 2022. godinu. Godina će prema svemu sudeći ostati upamćena po razobličavanju mafijaškog djelovanja te njihovih veza sa političarima, tužiteljima, sucima i policajcima koji su listom sumnjičeni kako se koja komunikacija dešifrirala.

Škaljarci i Kavčani na vrhu piramide

U gotovo svakoj istrazi prisutni su kraci Škaljaraca i Kavčana. Njihov rat traje skoro 10 godina i odnio je na desetine žrtava. Kruna njihovog sukoba je likvidacija Jovana Vukotića, šefa Škaljaraca u Istanbulu.

S druge strane u BiH je raspakiravanje Sky podataka izazvalo ogromnu paniku u podzemlju, a napetost je kulminirala otkrivanjem da je tužiteljica Diana Kajmaković komunicirala sa kriminalcima.

Podaci iz aplikacije doveli su do uhićenja Admira Arnautoviča Šmrka koji je godinama izmicao pravdi iako se otvoreno pričalo da je prljavim novcem od droge stekao višemilijunsku imovinu. Pali su i Elvis Keljmendi te Denis Stojnić koji su odmah nakon privođenja razvezali jezike te su istražiteljima priznali sve te su kazali šta im je poznato i u kojim djelima su sudjelovali, a za uzvrat su pušteni iz pritvora.

Od Južne Amerike do Dubaija

Paralelno s ovom istragom u dalekom Dubaiju raskrinkan je kartel Tito i Dino na čelu sa Edinom Gačaninom.

Tako otkrivena narkoimperija sa basnoslovnom imovinom narkobosa.

Šok za javnost bilo je i uhićenje do sada relativno nepoznatog lika, a za kojeg se ispostavilo da je važna karika sa Južoameričkim kartelom iz kolumbijskog Medelina koji je osnovao zloglasni Pablo Eskobar. Radi se bh. državljaninu Milivoju Todoroviću iz Bijeljine čiji je nadimak Mr. Si. On je bio godinama zadužen za kuhanje kokaina u džunglama Kolumbije, a uhićen je u Frankfurtu gdje je stigao privatnim letom.

Očekuje se njegovo skoro izručenje BiH. Onda bi trebali biti otkriveni detalji vezeni za organizirano krijumčarenje kokaina koji su godinama bili skriveni od očiju javnosti.

Ubojstvo inspektora Bašića

Također, ove godine je potvrđena prva optužnica u BiH, a koja počiva na podacima izvučenim iz Sky. Radi se o Daliboru Railiću i njegovoj zločinačkoj organizaciji koja je surovo ubila inspektora Radenka Bašića u Prijedoru.

Ovom optužnicom stavlja se na test bh. pravosuđe koje se treba odrediti spram podataka iz Sky aplikacije. Vidjet će se na koji način će ove informacije biti tretirane, i da li će biti prihvaćene kao dokazi.

Što se tiče regije najviše pažnje izazvalo je suđenje grupi Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja. Oni se terete za brojne monstruozne zločine, a koji su dokumentirani putem podataka iz Sky aplikacije.

Ono što je do sada izostalo, a za nadati se da će biti riješeno u 2023. godini su veze ljudi iz pravosuđa i politike, bez čega budimo realni i ne može biti govora o organiziranom kriminalu.

Za nadati se da će i ovi biti procesuirani. Za sada se sve završilo uhićenjem nekolicine policajaca, ali javnost se nada privođenju krupnih riba u predstojećoj godini.

Razbijanje korupcije uvjet za EU

Ono što je ohrabrujuće je da je Europska komisija objavila detaljan izvještaj o napretku BiH na putu ka EU. Izvještaj je sveobuhvatan i detaljan dokument koji daje uravnoteženu i objektivnu ocjenu protekle godine.

Iako je ostvaren je određeni napredak, Europska komisija se osvrnula i na afere vezane za Sky aplikaciju.

“Od tužitelja se očekuje da pokažu čvrstu odlučnost u određivanju prioriteta i da efikasno finaliziraju istrage o slučajevima korupcije srednjeg i visokog nivoa koji proizlazi iz komunikacije putem Sky aplikacije. Moraju se osigurati efikasne sudske mjere u tim slučajevima”, navodi se u izvještaju.

Raport.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO