SIPA u Banjoj Luci uhitila sedam osoba zbog ratnog zločina

PRO Oglas

Postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, jutros su (8.12.2020. godine) u Banjoj Luci slobode lišili sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 172. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Zločini protiv čovječnosti“, potvrđeno je za portal OTPOR.Media.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, četiri osobe lišene slobode bit će u zakonskom roku predate Tužiteljstvu BiH u dalju nadležnost.

Klix.ba saznaje kako su uhićeni Boško Savković, Sekula Šišić, Jovan Šatara, Zdravko Balaban, Jordan Ilić, Nenad Tanasić i Boško Bilić.

Oni se terete za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine.

Tog proljeća i ljeta nezakonito je zarobljeno oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Osumnjičeni su da su nad civilima počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih ozljeda, što je rezultiralo smrću više osoba te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim ozljedama kod većeg broja zarobljenih osoba.

Četvorica su predata u nadležnost Tužiteljstva BiH, a trojica su zbog trenutnog zdravstvenog stanja i sumnje u Covid oboljenje pušteni na liječenje uz suglasnost tužitelja. Tokom uhićenja policajci nisu vršili pretrese.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO