MAŠALA: Najbogatiji Amerikanci tokom pandemije zaradili 1.000 milijardi dolara

PRO Oglas

Američki milijarderi su tokom pandemije uveliko povećali svoje bogatstvo.

Analiza Chucka Collinsa s američkog Instituta za političke studije pokazala je da su američki milijarderi od ožujka ove godine bogatstvo povećali za 34 posto – odnosno 1000 milijardi dolara.

To se nije dogodilo tokom financijske krize 2008. godine, kada je bogatašima s Forbesove liste 400 najbogatijih trebalo tri godine da se povrate nakon velikog gubitka.

Analiza prikazuje enormno bogaćenje 650 ljudi, u vremenu kada gotovo sedam milijuna Amerikanaca prijeti deložacija nakon isticanja moratorija krajem godine.

Na listi 650 američkih milijardera 47 je pridošlica, dok je 11 otpalo zbog smrti ili gubitka bogatstva.

Musk zaradio više od 100 milijardi

Brojni su impresivni financijski dobici zabilježeni tokom pandemije. Vlasnik Amazona Jeff Bezos je od 17. ožujka do 24. studenog povećao svoje bogatstvo za 69,4 milijardi dolara. Najbogatiji čovjek na svijetu sada vrijedi 182,4 milijardi dolara. Uvjedljivo najveći dobitak ostvario je izvršni direktor Tesle i SpaceX-a Elon Musk. Za vrijeme pandemije on je postao bogatiji za 101,6 milijardi američkih dolara, skočivši sa 24,6 na 126,2 milijardi – povećanje od 414 posto.

Na listi pet najbogatijih su još suosnivač Microsofta Bill Gates, vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg i jedan od najpoznatijih svjetskih investitora Warren Buffet

Ilustrujući jaz u financijskoj nejednakosti u današnjoj Americi, u analizi se navodi da američki milijarderi u svom posjedu imaju četiri milijarde dolara – 3,5 posto ukupnog bogatstva u privatnom vlasništvu u zemlji. Bogatstvo milijardera sada je duplo veće od bogatstva 50 posto najsiromašnijih Amerikanaca zajedno, što je oko 160 milijuna ljudi.

Balkans.aljazeera.net / Izvor: Institut za političke studije, Statista, agencije

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO