Siroti bivši ministri koji su iskoristili “bijeli kruh” od par tisuća KM-ića!

PRO Oglas

Federalni ministri po prestanku javne funkcije, ako se negdje ponovo ne zaposle, imaju pravo na “bijeli kruh”, točnije naknadu za godinu koju čini više tisuća KM mjesečno.

U Federalnom ministarstvu trgovine za Faktor.ba je rečeno da je bivši ministar Zlatan Vujanović ostvario pravo na “bijeli kruh” počevši od 29. travnja 2023. godine.

-Na osnovu člana 11. Zakona o plaćama u organima vlasti Federacije BiH, presuda Ustavnog Suda Federacije BiH, Poslovnika o radu Vlade Federacije BiH, bivši federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović ostvaruje pravo na naknadu plaće nakon prestanka javne funkcije, počev od 29.04.2023. godine.

Pravo na naknadu plaće nakon prestanka javne funkcije ima 12 mjeseci ili do zasnivanja novog radnog ili ugovornog odnosa. Iznos naknade je 3.624,48 KM mjesečno – naveli su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Odgovorili su i iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

-Denisu Lasiću odobreno je pravo na naknadu plaće nakon prestanka funkcije federalnog ministra prometa i komunikacija počevši od 29.04.2023. u trajanju od 12 mjeseci. Naknada je korištena do 25.05.2023.godine i isplaćena u iznosu od 3.143,70 KM kao naknada za mjesec svibanj – naveli su.

Lasić je dobio naknadu samo za mjesec dana jer je potom izabran za vršitelja dužnosti direktora Javnog poduzeća Autoceste FBiH.

Bivši federalni ministar pravde Mato Jozić je kazao za Faktor kako mu je odobren “bijeli kruh”.

-Nova Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je imenovana 28. travnja ove godine, a ja sam rješenje za “bijeli kruh” dobio 29. travnja i imam pravo na naknadu plaće godinu dana od datuma rješenja. Administrativna komisija Vlade FBiH je ta koja odobrava “bijeli kruh” – objasnio je Jozić.

Bivši federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić nije odgovorio da li prima “bijeli kruh”, kao što nije odgovoreno iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike da li ovaj benefit uživa bivši ministar Vesko Drljača.

Bivši federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić nije podnio zahtjev za “bijeli kruh” jer je stekao uvjete za mirovinu.

U Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke su podsjetili da nisu imali ministra od odlaska tadašnje ministrice Elvire Dilberović za ambasadoricu u Švedsku, tako da nije ni moglo biti zahtjeva za “bijeli kruh”.

Faktor.ba

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk