Šta radi Tužiteljstvo BiH: Umjesto da ga prvog ispitaju, Dodik postao istražitelj i tužitelj

PRO Oglas

Prva službena izjava Milorada Dodika o spornoj ikoni koju je poklonio šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu, a za koju Ukrajina tvrdi da je ukradena iz Luganska koji je pod okupacijom Rusije, bila je 5. siječnja ove godine.

Dodik je Lavrovu pozlaćenu ikonu poklonio 14. prosinca, a već sutradan oglasila se Ambasada Ukrajine u BiH koja je uputila notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći odgovor otkud ukrajinska ikona u BiH i kako je moguće da je neko uopće poklonio. Ministrica Bisera Turković proslijedila je notu Predsjedništvu BiH, ali službenog odgovora još uvijek nema.

Dodikova tišina na ukrajinske optužbe trajala je punih 20 dana, a samo jednom se oglasio njegov kabinet navodeći da je ikona “porodična i osveštena”. Dodik je u tom periodu smješten u bolnicu zbog zdravstvenih poteškoća izazvanih koronavirusom.

Za to vrijeme iskusni ruski diplomata Lavrov nije želio stvari prepuštati slučaju već je odmah vratio ikonu koja je predata ambasadoru BiH u Ruskoj Federaciji Željku Samardžiji sa napomenom da njeno porijeklo utvrdi Interpol. Samardžija ikonu donosi u BiH bez konzultacija sa MVP BiH i predaje je u Dodikov kabinet.

Tužiteljstvo BiH formiralo je predmet o ovom slučaju, te je najavilo da će ispitati sva tri člana Predsjedništva BiH. Treba podsjetiti da je Lavrov poklon primio u Istočnom Sarajevu te da se on uopće nije vidio sa druga dva člana Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem. Oni su odbili susret u Predsjedništvu BiH 15. prosinca zbog izrečenih stavova noć prije na press konferenciji koju su održali Dodik i Lavrov. Posebno se to odnosi na Lavrovove izjave da pozdravlja odluku RS-a o vojnoj neutralnosti iako samo država može donijeti takvu odluku.

Po izlasku iz bolnice Dodik je “osuo paljbu” po medijima u FBiH optužujući ih da su izmislili aferu ikona.

“Ona je na sigurnom, organi vlasti Ukrajine nisu tražili ikonu. Izmislili ste priču, ambasador Ukrajine je rekao da je sve na bazi medijskih izvještaja i mediji su napravili aferu. Lavrov je smatrao da je treba vratiti. Ja ću pozvati ljude koji su mi dali ikonu i javno ću im to vratiti, a oni nek dalje rješavaju”, rekao je Dodik 5. siječnja.

I umjesto da istragu vodi Tužiteljstvo BiH na čijem je čelu Gordana Tadić koja se vrlo često hvali dugogodišnjim radom u pravosuđu, tok istrage je preuzeo sam Dodik. Kako je počeo tako je i nastavio.

Na Dodikove tvrdnje reagirao je šef ukrajinske diplomacije Dmytro Kuleba.

“Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone”, poručio je šef ukrajinske diplomacije.

Dodik je zatim pozvao Ukrajinu da dokaže da je potraživala ikonu prije 14. prosinca te da će je u tom slučaju vratiti. Uslijedila je reakcija Ukrajine koja je već pokrenula krivični postupak u vezi ikone. Poručili su da ne pristaju na Dodikov ultimatum.

Dodikov kabinet upućuje zatim novu reakciju u kojoj su optužili ukrajinskog ministra da laže i zatražili sve dokaze koji potvrđuju navode da je predmetna ikona otuđena, uključujući informacije o načinu otuđivanja, vremenu, mjestu i vlasniku.

U intervjuu koji je dao beogradskoj Politici objavljenom u nedjelju 17. siječnja Dodik je otišao korak dalje navodeći da je riječ o obračunu Ukrajine s njim zbog izjava o Krimu.

“Traže da vratimo ikonu, ali ne daju nikakav dokaz na osnovu čega to zahtijevaju. Ako postoji bilo kakav papir, izvinit ću se i vratiti ikonu”, rekao je Dodik.

Iako je po izlasku iz bolnice dao izjavu da će pozvati ljude koji su mu dali ikonu i vratiti im je, Dodik je sad otkrio da mu je “jedan čovjek, koga ne bi mogao nazvati čak ni poznanikom, a koji je 25 godina živio u Rusiji, rekao da ima obiteljsku ikonu i da je voljan da se ona vrati u Rusiju.”

Kazao je da će pričekati okončanje pravosudnog postupka koji je Sarajevo jedva čekalo “samo da bi imali čime da mašu nad glavom, što je politika spremljena za sve Srbe”.

Iako je svjestan da je pokrenut postupak u Tužiteljstvu BiH, Dodik svojim javnim istupima pokazuje da je on i istražitelj i tužitelj i sudac. Iako je od otvaranja predmeta prošlo više od tri tjedna još nisu ispitani akteri ove afere koja je uzdrmala odnose BiH, Ruske Federacije i Ukrajine.

Umjesto da Tužiteljstvo BiH na ovom slučaju pokaže da štiti državne interese i do kraja rasvijetli ovaj slučaj, ovako se Dodiku ostavlja prostor za manipulaciju i izbjegavanje bilo kakve krivične odgovornosti.

Bit će dobro ako Tužiteljstvo BiH na čelu sa Gordanom Tadić ne odluči poslušati istražitelja Dodika pa od Ukrajine zatraži dokumentaciju o ovoj aferi. Kako uopće ozbiljno shvatiti rad Državnog tužiteljstva ako puštaju da onaj koji je prvi trebao biti saslušan zapravo upire prstom u sve redom oko sebe i prebacuje odgovornost i kreira potpuno obrnutu priču.

Nap.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO