Suci Knežević i Perić na sumnjivom, dirigiranom, bolovanju?

PRO Oglas

Suci Ustavnog i Suda BiH Zlatko Knežević i Branko Perić te nesuđeni sudac Ustavnog suda Marin Vukoja trenutno su najatraktivnijje figure izbušenog domaćeg pravosuđa.

Svu trojicu vežu političke spletke, ali i veze kojima su i oni na svojstven način i sami kumovali. Vrlo je zanimljivo da su Perić i Knežević trenutno na bolovanju.

Bode u oči što su ga počeli koristiti naprasno, bez da su javnosti ponudili neke čvrste dokaze o bolesti. Istina, kako nam je otkrio pouzdani izvor iz Banja luke, sudac Ustavnog Suda Zlatko Knežević, nažalost, ima povijest bolesti i imao je prilično ozbiljnu dijagnozu, međutim, srećom, pobijedio je podmuklu bolest i vratio se redovnim i stresnim zadaćama u Ustavnom sudu.

O čemu se priča…

Njegova odluka da otvori novo bolovanje je donesena nakon što ga je Milorad Dodik, odnosno Narodna skupština svojim zaključkom pozvala da napusti Ustavni sud BiH.

Knežević je izabrao opciju bolovanja čime je zapravo blokirao svoju matičnu instituciju i ostavio u neizvjesnosti sve uposlenike Ustavnog suda. Dakle, on sada ima opravdanje za izostanak s plenarnih sjednica što znači da Ustavni sud, nadati se privremeno, ne može zasjedati i donositi odluke dok je sudac Zlatko Knežević “bolestan”. Zbog takvog raspleta Milorad Dodik opet zadovoljno trlja ruke.

A, je li sudac Zlatko Knežević uistinu bolestan? Javnost, čak i u Banjoj luci sumnja, jer je mnoštvo intriga i čudnih relacija koje navode na sumnju. Ako potraje to bolovanje, pa dakle i blokada Ustavnog suda, netko bi mogao aktivirati raspoložive instrumente provjere.

Neslužbeno se doznaje kako je Zlatko Knežević godinama blizak Miloradu Dodiku i njegovoj infrastrukturi. Navodno je Klinički centar u Banjoj luci pomogao kod specijalizacije njegove kćerke koja ipak još nije trajno riješila svoj liječnički status. Neki sumnjaju da je baš time ucjenjen sudac Knežević.

I Perić na bolovanju

I sudac Suda BiH Branko Perić je na bolovanju. On za nekoliko mjeseci ide u mirovinu, a u međuvremenu čeka rasplet “progona” pred Uredom disciplinskog tužitelja zbog nezakonitog čitanja “izdvojenog mišljenja” u predmetu “Respirator” u kojem je glavni akter bivši federalni premijer Fadil Novalić. Zbog niza čudnih presuda Perić je obilježen kao adut SDA i Bakira Izetbegovića u državnom Sudu.

Dugo se špekuliralo kako je ucjenjen od OSA-e i nekadašnjega šefa te službe Osmice zbog nekih navodnih ratnih grijeha, a u zadnje vrijeme sarajevska čaršija bruji kako je sudac Perić navodno preko veza zaposlio suprugu u javnom komunalnom poduzeću Pokop u Sarajevu.

Pojedini analitičari, ali i kolege iz pravne zajednice rigidno tvrde kako će ime Branka Perića ostat upisano u povijest kao najcrnja mrlja bh. pravosudnog sustava.

Njegova maksima da “nije svako kršenje zakona kazneno djelo” postala je uzus za izricanje oslobađajućih presuda kadrovima SDA ili za pravdanje osuđujućih presuda izrečenim kriminalnim pojedincima iz stranke Bakira Izetbegovića.

Tom istom maksimom koristio se kada je oslobodio smijenjenog direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica optužbe da je zloupotrebom službenog polažaja, svjesno i nezakonito, uhodio građane Bosne i Hercegovine kako bi saznao tko je protiv njega podnio kaznenu prijavu.

Ovaj sudac, kojeg na sva usta hvale kadrovi SDA i odvjetnici osuđenih Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, šokirao je bh. javnosti kada je oslobodio optužbi osobe optužene u predmetu “Dženan Memić”. Treba li uopće isticati kako se upravo kadrovi SDA dovode u vezu s teškim zataškavanjem ubojstva nevinog mladića na Ildži.

Apelaciijsko vijeće Suda BiH u potpunosti je ukinulo oslobađajuću presudu Branka Perića.

Novi skandal?

Nesuđeni sudac Ustavnog suda BiH Marin Vukoja također je u fokusu političkih intriga. Sarajevski minder želi spriječiti njegov izbor i u toj “mržnji” ne žele shvatiti da bi njegov ulazak u ranjeni Ustavni sud relaksiralo poziciju Ustavnog suda i podebljalo narušeni dignitet.

Kao da je i Dragan Čović malaksao. Ustavno-pravno povjerenstvo se ne usuđuje utvrditi konačni prijedlog prema Parlamentu FBiH u strahu od parlamentarne blamaže.

Dok sve to javnost čeka na pomolu je, čini se, novi skandal u pravosuđu. Glavni akter mogao bi biti jedan državni tužitelj kojem zbog navodnog sirovog i primitivnog odnosa u jednom predmetu prema svjedocima prijeti Ured disciplinskoga tužitelja pri VSTV.

Dnevni.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk