VIDEO: Tužiteljica Dugalija – Dokazi koji proizlaze iz Sky i Anom aplikacije su validni i očekujte nova velika uhićenja!

PRO Oglas

“Dokazi koji proizlaze iz Sky i Anom aplikacije su validni i već se tretiraju kao dokazi. Već su podignute optužnice, a postoji i još predmeta koji se vode, a koji su povezani s tim aplikacijama”, kazala je Meliha Dugalija, tužiteljica Tužiteljstva Kantona Sarajevo, gostujući na Face TV.

Ovim je najavila i nova uhićenja te poručila: “Volimo raditi u tišini!”.

Tužiteljica Dugalija istakla je kako su im jako bitni predmeti iz oblasti korupcije te da nam tim predmetima nije neobično da različita tužiteljstva surađuje, kao što je to bio slučaj u akciji Start u okviru koje je uhićen načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i ostale osobe.

“Dokazi iz Sky aplikacije su dokazi kao i svaki drugi. Može se preispitati i dokazna snaga i zakonitost toga, ali neozbiljno je da nositelji pravosudnih funkcija određeni dokaz proglašavaju zakonitim ili nezakonitim. Nadležni sud će ispitivati zakonitost dokaza i dokaznu snagu dokaza u konkretnom krivičnom postupku. Dokazi koji proizlaze iz Sky i Anom aplikacije se već tretiraju kao dokazi. Već su podignute optužnice, a postoji i još predmeta koji se vode, a koji su povezani s tim aplikacijama. Nemamo još pravomoćnu sudsku presudu, ali pratimo te postupke i vidjet ćemo kakve će biti odluke Suda u tim predmetima u odnosu na te dokaze. Već potvrđene optužnice potvrđuju da se dokazi iz Skyja koriste. Svi dokazi koji su proizašli iz Sky aplikacije se pribavljaju putem međunarodne pravne pomoći i mi takve dokaze, pribavljene na takav način, koristimo u sudskom postupku. Poruke iz Sky aplikacije mogu biti dokaz same po sebi i veliki potencijal je u tim dokazima”, kazala je Dugalija za Face.

Govoreći o uhićenju načelnika Hadžibajrića i ambasadora BiH Senaida Memića, navela je kako Tužiteljstvo može tražiti zabranu obnašanja funkcije za njih.

“Tužiteljstvo ima obavezu da vodi temeljitu istragu i da koristi sve zakonske mehanizme prilikom predlaganja mjera Sudu. Akcije su stvar policijske suradnje agencija sa EUROPOL-om i FBI-jem, dostavljaju nam podatke koji su nam potrebni. Podatke za Sky aplikaciju nabavljamo iz Francuske, a za Anom iz Amerike. Svakodnevno radimo na predmetima i taj rad će sigurno proizvesti neke akcije. Možete očekivati ozbiljan rad Tužiteljstva”, poručila je.

Smatra kako Tužiteljstvo treba biti neovisno od bilo koje politike.

“Tužitelji ne mogu raditi selektivno i pod pritiskom bilo kakve politike. Ukoliko bi netko pokušao utjecati na tužitelja, mogao bi i on postati predmetom određene istrage. Bilo kakav utjecaj na tužitelja se mora istaći; tužitelj to mora prepoznati i to mora prijaviti. Biti tužitelj znači mukotrpno i s velikom odgovornošću raditi svoj posao. Ne volimo praviti od sebe zvijezde, iskazivati se medijski… Volimo raditi u tišini. Naš konkretan rad i djela trebaju da govore o nama, a ne promocija”, zaključila je Dugalija.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO