Treba li „09.januar“ kao dan RS-a biti dan razdora među narodima ili jedan samo običan dan u BiH?

PRO Oglas

RS ili Republika Srpska, kako im draže, dana 09. siječnja ili januara kako im draže slavi svoj dan. Na ovaj datum 1992. godine je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem pripajanja Jugoslaviji.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, koji su osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina.

U donošenju te deklaracije nisu sudjelovali predstavnici Muslimana-Bošnjaka i Hrvata.

Ova dva naroda,(barem dio tih naroda koji nisu zaboravili agresiju Srbije potpomognute srpskim dragovoljcima, četnicima i bivšom JNA) na 9. siječanj ili januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom na teritoriji RS-a.

“Ovakva retorika nas vraća u godine sukoba i vodi ka novim sukobima. Mi treba da se okrenemo ka budućnosti i gradimo je zajedno”, poručio je Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja “Zelene beretke”.

I Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt je izrazio svoje protivljenje obilježavanju tog dana jer isti ne doprinosi suživotu naroda u BiH, već ga naprotiv tim obilježavanjem narušava, te je odlukom Ustavnog suda BiH on označen kao neustavan, a odluke Ustavnog suda su konačne i pravno obvezujuće.

Unatoč tome srpski politički predstavnici u Istočnom Sarajevu su izvršili sve potrebite pripreme za obilježavanje te obljetnice sutra.

S Hrvatske političke scene u BiH se ne čuju nikakve primjedbe a ni protivljenje obilježavanja tog dana jer već odavno postoji svojevrsni deal među Dodikom i Čovićem o „ne diranju“ jer su potpisali politički sporazum kojim će te dvije stranke s onom famoznom “Osmorkom“ upravljati BiH i FBiH u naredne 4/četiri godine.

Hrvatska oporba u BiH praktično ne postoji pa se ni ona ne oglašava oko obilježavanja tog sutrašnjeg „srpskog dana“ u BiH.

No, ovdje je jako znakovito licemjerje pojedinih muslimansko-bošnjačkih političkih predstavnika u BiH te predstavnika njihovih braniteljskih-boračkih udruženja koji se protive obilježavanju tog dana „9 januara“ koji ima izrazito duboku i bolnu simboliku za njih a trebala bi po njima biti i za Hrvate jer su Srbi tog dana 1992. započeli agresiju na BiH, i sve narode koji ne pripadaju njihovom, premda je srpska agresija na BiH počela napadom na Hrvatsku općinu Ravno 18.09.1991. godine kada je Hrvatski narod u BiH osnivanjem svoje a po njima „zločinačke“ HZ H-B a kasnije HR-H-B obranio svoj narod a kasnije i muslimansko-bošnjački , kako im drago od srpske agresije.

S jedne strane, i to njihove potpuno je opravdano protivljenje obilježavanju tog dana, jer su tim danom udareni temelji stvaranja RS ili Republike Srpske koja je vojno poražena u Domovinskom ratu u BiH ali je voljom međunarodne zajednice, ili dijela te zajednice ta zločinačka tvorevina utemeljena na krvi nevinih Hrvata i Muslimana-Bošnjaka u Daytonu dobila svoju administrativnu jedinicu u BiH i tu je priča o toj zločinačkoj tvorevini koja nije trebala postojati nikako, prestala i ona je danas činjenica i de iure i de facto, unatoč “zviždačima“ iz reda muslimansko-bošnjačkog naroda.

S druge pak strane praktično svi muslimansko-bošnjački predstavnici u BiH zaboravljaju činjenicu kako oni kao Dan državnosti BiH slave dana 25.studenog ili novembra premda taj dan za Hrvatski narod u BiH ima svoju još dublju, bolnu simboliku.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji se obilježava 25. studenog. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost NR BiH unutar SFRJ, sa povijesnim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Tog dana 25.studenog 1943.godine udareni su temelji republike BiH unutar zločinačke SFRJ koja će biti i ostati grobnica Hrvatskog naroda koji je neviđenim genocidom i masakrom nakon završetka II svjetskog rata na Križnom putu i nakon njega bio planiran uništiti ga do potpunog istrebljenja.

Sad će određeni dušobrižnici iz reda muslimansko-bošnjačkog naroda reći kako je taj dan 25.studeni prihvaćen u oba doma Parlamenta BiH kao dan koji je određen za Dan državnosti BiH, u čemu su sudjelovali i politički predstavnici Hrvatskog naroda u BiH.

A na konstataciju kako su u radu tog suda sudjelovali i predstavnici Hrvatskog naroda u BiH može se reći samo: Ma, dajte molim vas. Hrvatski politički predstavnici u BiH???? A tko su oni zapravo? Podguzne muhe, rektalni alpinisti ili uvlakači dr. Dragana Čovića kojima bivša zločinačka SFRJ viri iz svakog otvora na tijelu i dan danas.

Konačno oni će reći kako je najviša sudska instanca u BiH, Ustavni BiH donio Odluku koja je konačna i pravno obvezujuća, a u radu tog suda sudjelovali su i suci, predstavnici sva tri konstitutivna naroda u BiH, pa i Hrvati i Srbi, kako je obilježavanje Dana RS od 9.sječnja neustavno.

Na tu konstataciju se samo može reći kako je taj sud odavno izgubio svoj kredibilitet jer je u najvećem broju slučajeva zahvaljujući ispolitiziranim sucima, predstavnicima međunarodne zajednice pri donošenju mnogih njegovih odluka pogodovao muslimansko-bošnjačkom narodu u BiH na štetu druga dva naroda, usvajajući svoje odluke preglasavanjem sudaca iz reda druga dva naroda.

Da se odmah razumijemo a da ne duljimo. Hrvatski narod iz BiH u ogromnoj većini nikada dok postoji neće prihvatiti kao Dan državnosti BiH dan 25.studeni jer je taj dan za njega čista i bolna simbolika početka njegove najveće tragedije u modernoj povijesti, a svi oni koji ga obilježavaju biti će označeni kao najveći neprijatelji Hrvatskog naroda u BiH.

Postoji u RH dan koji se obilježava kao Dan državnosti a on se obilježava 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Taj dan Hrvati u RH i van nje slave kao svoj Dan državnosti i slaviti će ga dok je svijeta i vijeka i nitko ih nikada neće moći u tome spriječiti premda je Hrvatski narod od davnina poznat po stihovima A.G. Matoša: “Hrvatska već vidje mnoga čuda al ne nađe štrika za toliko Juda.“

Dok srpski narod u BiH u svojoj RS ili Republici Srpskoj uz zvuke harmonike, njihovog kozaračkog ili šumadijskog kola, njihovih gostiju, svekolikog establishmenta, i vojne regimente, priprema obilježiti sutrašnji dan, koji će sviđalo se to Muslimanima-Bošnjacima kako im drago biti obilježen, muslimansko-bošnjački narod neka planira obilježiti svoj „25.novembar“ kako god znaju ili umiju bez Hrvatskog naroda iz BiH, a Hrvati neka se već pripremaju za obilježavanje svog dana Državnosti 30.svibnja kako god žele.

Dotle neka nitko nikoga pri obilježavanjima njegovog Dana državnosti ne uznemirava i ne sprječava i vuk će biti sit a ovce na broju. A dotle neka sve ovce u svojim torovima nastave blejati, ble, ble, ble……..

Vlado Marušić / OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO