U Federaciji dodijeljeni prvi poticaji za kupovinu električnih vozila

PRO Oglas

Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela odluku o izboru 33 korisnika poticaja za kupovinu električnih automobila, u ukupnom iznosu od 175.000 KM za prvo tromjesečje, odnosno razdoblje od 3. lipnja do 31. kolovoza ove godine.

Ovaj izbor izvršen je nakon provedenog javnog poziva po Programu utroška sredstava tekućih transfera pojedincima. Javni poziv koji je objavljen 3. lipnja i otvoren je do 12. prosinca ove godine, ili do utroška raspoloživih financijskih sredstava.

Komisija za izbor prijava ima zadatak pregledati pristigle zahtjeve, napraviti listu formalno ispravnih zahtjeva i kvartalno (jednom u tri mjeseca) pripremi prijedlog odluke o izboru korisnika s predloženim iznosima poticaja za dodjelu, navedeno je u priopćenju.

Kako podsjećaju iz Vlade, namjena Programa koji je Federalna vlada usvojila 19. svibnja ove godine je dodjela subvencija za kupovinu novih automobila, registriranih u Federaciji BiH za razdoblje od 1. siječnja do 12. prosinca 2022, a koji imaju isključivo električni pogon (električni automobili) i automobila koja uz motor sa unutarnjim sagorijevanjem, pokreće i električni pogon (hibridni automobili). Tako je osigurano da iz proračuna FBiH za 2022. godinu bude subvencionirana kupovina električnih vozila sa ukupno 1.000.000 KM.

Visina iznosa koji se dodjeljuje za električne automobile je 10.000, a za hibridne električne “plug-in” i hibridne “full hybrid” automobile 5.000 maraka.

Odlukom za dodjelu poticaja u prvom tromjesečja za izabrane korisnike odobreno je po 5.000 KM za kupovinu “full hybrid” i “plug-in”, a po 10.000 KM za dvije osobe koje apliciraju za električne automobile.

Nakon prvog tromjesečja Komisija za odabir je konstatirala da je pristiglo ukupno 48 zahtjeva za dodjelu poticaja. Njih 14 odbijeno je zbog neispunjavanja uvjeta javnog poziva, a jednom je upućen zahtjev za dopunu dokumentacije i ukoliko je dostavi bit će obuhvaćen odlukom za drugo tromjesečje.

Ova odluka bit će objavljena u Službenim novinama Federacije, te na web stranici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, priopćeno je.

Indikator.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk