U Jadranu snimljen fenomen koji se nije pojavio barem 25 godina: Pogledajte što se nalazi ispod površine

PRO Oglas

Uzbudljiv prirodni fenomen zabilježen je nedavno u morskom rezervatu Miramar u Trstu, stvarajući rijedak prizor koji nije viđen na tom području posljednjih 25 godina.

Djelatnici rezervata svjedočili su formiranju tanke ledenje kore ispod morske razine na širem području Tršćanskog zaljeva. Ovaj neobični događaj, u kojem su sunčeve zrake jutarnje svjetlosti reflektirale na stvorenoj ledenoj površini, posljednji put je zabilježen 25. siječnja 1999. godine.

Meteorološki uvjeti ovog događaja podudaraju se s onima od prije 25 godina. Niska temperatura, koja se spustila tek nekoliko stupnjeva iznad nule, i prisutnost snažne anticiklone s toplim visinskim zrakom stvorile su slične uvjete.

Radiosonda u okolici Trsta otkrila je nultu izotermu na visini od čak 2936 metara, što rezultira iznimno stabilnom atmosferom i izraženim temperaturnim fluktuacijama. Temperature neposredno ispod površine bile su nekoliko stupnjeva Celzijusa niže nego na visini od oko jednog metra.

Osim toga, tanki sloj magle zadržavao se iznad mora nekoliko dana, zaustavljajući sunčeve zrake i povećavajući koncentraciju slatke vode u gornjem dijelu. Ovaj sloj magle, uz mirno more tijekom proteklih dana, vjerojatno je igrao ključnu ulogu u transformaciji u ledeni pokrov.

Klik.hr

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk