Uvodi se jedinstven sustav naplate cestarine u FBiH i RS. Poznati detalji kako će to izgledati

PRO Oglas

Sustav elektronske naplate na autoputevima u RS i FBiH trebalo bi da uskoro bude uvezan. Tako će vozači u BiH već do ljeta mogu koristiti jedinstveni tag uređaj u BiH.

Potvrdio je to za Srpskainfo izvršni direktor za tehnička pitanja u „Autoputevima RS“ Slobodan Stanarević.

Predstavnici “Autoputeva RS” i “Autocesta FBiH” prošlog tjedna su imali sastanak na tu temu. Kako kaže Stanarević, usuglašeno je da već idućeg mjeseca bude potpisan sporazum o suradnji dva javna poduzeća.

On očekuje kako će jedinstven sistem naplate na autoputevima u BiH “zaživjeti” do početka ljetne sezone godišnjih odmora.

Kako ističe Stanarević, volja postoji, potrebno je još tehnički urediti sustav, tako da se naplata automatski odvaja na račune RS i Federacije, u zavisnosti od toga kojim autoputem vozači prolaze.

Optimistični su i u “Autocestama FBiH”, iz kojih također poručuju da bi integrirani sustav korištenja jedinstvenog TAG uređaja na cijelom području BiH trebao biti implementiran do početka ljetne sezone. Uvjeravaju da to neće djelovati na rast troškova korištenja autoputeva u BiH.

Troškovi ostaju isti

“Troškovi za korisnike će ostati isti. Jer se radi o Tagovima istog tipa, samo što će korisnici imati instalirana dva računa na jednom aparatu-Tagu gdje će jedan biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu RS a drugi na dijelu Federacije prema čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog Javnog poduzeća”, pojasnili su iz “Autocesta” FBiH.

Podsjećaju i da su postojeći sustav naplate putarine na području Federacije BiH i RS bazirani na ručnom i elektronskom sustavu plaćanja, te čine potpuno odvojene sustave bez komunikacije između sustava.

“S obzirom na to da bi zadržavanje postojećeg sustava naplate cestarine djelovalo na rast troškova i smanjenje kvaliteta usluge za korisnika, predložena je suradnja između Autoputeva RS i JP Autocesta FBiH. Ona će omogućiti korištenje jednog, jedinstvenog TAG uređaja kako na području FBiH, tako i na području RS. Na ovaj način ćemo postići tehnološku interoperabilnost između elektronskih sustava naplate putarine na području BiH. To sustav naplate čini efikasnijim, ohrabruje dalje povećanje prihvaćanja TAG uređaja na cijelom području BiH. Također smanjuje vrijeme čekanja na naplati i generalno povećava nivo usluge za korisnika”, rekli su iz ovog poduzeća.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO